Hardloopschoenen versleten?30 April 2017

Hardloopschoenen dien je tijdig te vervangen. De vraag is vaak; wat is tijdig? Vaak ziet de hardloopschoen er nog goed uit van de buitenkant omdat je er niks geks mee doet. Je loopt er alleen vaak op hard.

Hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 1.000 en 1.200 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal. Ook al laat je je hardloopschoenen in de kast staan zonder erop te lopen, na zo'n drie jaar is de demping uit je schoenen verdwenen doordat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithard. Je kunt dit vergelijken met een spekje dat je buiten de snoeptrommel bewaart, dat droogt uit en wordt keihard. Het resultaat: meer belasting op je gewrichten en een grotere kans op blessures.

Verborgen slijtage
Het is lang niet altijd zichtbaar wanneer je schoenen versleten zijn. De zool of het bovenstuk van een schoen slijt namelijk minder snel dan de dempende elementen. Vaak merk je pas hoe versleten je oude schoenen zijn wanneer je een nieuw paar hardloopschoenen aantrekt.? Niet alleen de demping in hardloopschoenen is van cruciaal belang, maar met name de stabiliteit van de schoen.

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.