Hardlooptechniek17 December 2016

Een slechte hardlooptechniek veroorzaakt veel blessures. Elke hardloper heeft zijn eigen stijl en die verander je niet makkelijk. Maar kijk eens kritisch naar je manier van lopen schaaf die bij dat nodig is. Dan loop je in de toekomst prettiger, en blessurevrij. 

Ontdek:
waarom een goede techniek van belang is;
hoe je goed afzet en landt;
wat andere voorwaarden zijn voor een goede looptechniek.

Het belang van een goede looptechniek
Als je hardloopt, herhaal je bepaalde bewegingen vele keren. Loop je 5 kilometer, dan maak je zo’n 4.000 passen, en dus ook 4.000 landingen. Daarbij vang je bij elke landing 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht op. Vandaar dat een niet perfecte looptechniek zo makkelijk tot blessures leidt.

Afzet & landing
Goed afzetten: hoe doe je dat?
Wikkel je voet af richting de grote teen. Het zwaartepunt van je lichaam komt dan bij het afzetten voorbij het steunpunt.
Zwaai je andere been ontspannen naar voren en buig je knie.
Veer bij de afzet niet te veel. Dat kost (onnodig) veel energie en zo ben je eerder moe. Ook belast je de achillespezen extra als je te veel veert.
Zwaai je onderbeen na de afzet (in de zweeffase) ontspannen naar achteren. Zwaai je onderbeen een klein beetje richting zitvlak.
Zwaai je onderbeen weer naar voren. Zo bereid je je voor op de landing.

Tips goede techniek
Draag hardloopschoenen die passen bij je lichaamsgewicht en de ondergrond.
Stem de lengte en het ritme van je passen op elkaar af, afhankelijk van de snelheid waarmee je loopt.
Zwaai met je armen om de beweging van je benen te ondersteunen. Beweeg je armen in de tegengestelde richting van je benen. Zwaait je linkerbeen naar voren? Zwaai dan tegelijk je rechterarm naar voren.
Ontspan de spieren van je schouders, armen en handen tijdens het lopen. Laat je schouders hangen, buig je ellebogen licht en maak van je handen een lichte vuist.
Houd je romp recht of buig licht voorover. Buig je te veel naar achteren, dan neemt de kans op rugklachten toe.
Zorg voor een goed uithoudingsvermogen. Bouw je conditie langzaam op, als je die nog niet hebt. Je kunt alleen een goede looptechniek hebben als je tijdens een training niet op je tandvlees loopt.
Zorg voor een evenwichtige ontwikkeling van je spieren. Met spierversterkende oefeningen voor de buik, rug en bekken, voorkom je blessures aan rug en bekken. Met spierversterkende oefeningen voor de voet zorg je voor een goede voetafwikkeling en afzet.
Zorg dat je spieren en gewrichten niet te kort zijn. Vooral korte kuit- en bovenbeenspieren leiden tot meer blessures. Heb je korte spieren? Doe tijdens de warming-up altijd dynamische rekoefeningen.

Professioneel advies: de looptrainer of personal trainer.
Je kunt ook een professionele trainer om advies vragen. Hij beschikt over de relevante kennis en kan je gericht adviseren op vragen zoals: welk niveau is haalbaar voor mij? Hoe lang duurt het voor ik dat niveau heb bereikt? Ook als het niet lekker gaat met hardlopen, kan hij je helpen.
De Hardloopwinkel kan je ook helpen met het zoeken naar een looptrainer!

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.