Kies de juiste sportbeha25 Februari 2017

Als je gaat sporten, is een goede sportbeha geen overbodige luxe. Een sportbh is comfortabeler dan een gewone beha en voorkomt dat je hangborsten krijgt door al dat gewiebel.

Als je sport met een gewone beha in plaats van een sportbeha, stuiteren je borsten onwillekeurig rond; dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.
Veel sportende vrouwen ondervinden hier hinder van en bovendien is het ook niet goed voor je borsten. Voor een klein aantal is het zelfs een reden om te stoppen met sporten. Tegenwoordig is dit echter geen argument meer, omdat er voor elke cupmaat een goede sportbeha ontwikkeld is.

Behalve comfort biedt een goede sportbeha ook bescherming. Voor een borst, die gemiddeld tussen de 200 en 300 gram weegt, is al dat gestuiter niet bevorderlijk. Het zorgt voor grote druk op het weefsel van de borsten en de huidstructuren, wat kan leiden tot beschadiging. Op de lange duur kan de huid erdoor gaan uitrekken en gaan de borsten hangen.

Het dragen van een gewone beha kan het gestuiter met 38 procent terugbrengen. Dat is volgens onderzoekers niet genoeg om hangborsten te voorkomen. Een speciaal hiervoor gemaakte sportbeha zorgt er echter voor dat de borsten maar liefst 78 procent minder bewegen.

Kies de juiste beha
Afhankelijk van de grootte van je borsten kun je kiezen tussen een ingekapselde sportbeha of een compressiesportbeha:
•De ingekapselde beha bestaat uit twee aparte cups van niet-elastisch materiaal. Er zijn geen beugels, wel een elastische onderband. Deze beha verdient de voorkeur voor vrouwen met grote borsten. Ook als je last hebt van kneuzingen aan het voorste gedeelte van de borsten, is deze beha ideaal.
•De compressiebeha bestaat uit één enkel vlak elastisch materiaal, vaak met gekruiste bandjes op de rug. Deze beha is geschikt voor vrouwen met kleine tot middelgrote borsten. De borsten worden door deze beha tegen de ribbenkast 'geperst' om beweging te verminderen.

Tips
•Let op comfort en pasvorm. De beha moet niet zo strak zitten dat je amper kunt ademhalen, maar wel zo strak dat hij niet verschuift.
•De beha moet overal op dezelfde hoogte zitten en mag aan de achterkant niet omhoog kruipen.
•Heb je snel last van irritaties? Koop dan een ingekapselde sportbh met naadloze cups.
•Draag geen beha met beugels of versiersels. Deze kunnen verwondingen veroorzaken bij vallen of gewoon door te veel wrijving.
•De bandjes moeten zacht en breed zijn en mogen niet in je huid snijden.
•Kies voor ademend materiaal en vermijd stoffen die zweet absorberen, zoals puur katoen.
•Als je een sportbeha past, spring of loop dan even rond om te voelen of je borsten wel goede ondersteuning hebben.
•Hef je armen boven je hoofd om te controleren of de elastische onderrand niet naar boven schuift. Gebeurt dat wel, dan heb je een kleinere maat nodig.

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.