Kleding in de wintermaanden24 Oktober 2017


Nu de koude maanden weer in aantocht zijn vragen veel (hard)lopers zich af wat moet ik nou aan tijdens het lopen? Lees hieronder hoe je je kan wapenen tegen wind, regen en kou.

Drie lagen kleding dragen
Een goede hardloopoutfit bestaat uit drie lagen, waarbij elke laag een eigen functie heeft. Hierna benoemen we elke laag en geven aan welke functie die heeft.

1e laag: Vochtregulatie
Functionele onderkleding is uitermate geschikt voor hardlopers. Deze laag draag je direct op de huid en is in tegenstelling tot normaal ondergoed vervaardigd van een polyester materiaal welke zorgt voor een optimale ventilatie. Hierdoor blijft je lichaam droog en wordt vervelende huidirritatie (lees : schuurplekken) voorkomen.

2e laag: Isolatie
Deze laag houdt het lichaam warm en voert tegelijkertijd het zweet en overtallige warmte uit de eerste laag af. De materialen die in deze tweede laag worden gebruikt, moeten dan ook beschikken over eigenschappen die bij normale katoenen kleding ontbreekt. ?Met name in het najaar draag je deze laag in de vorm van een longsleeve of shirt met lange mouwen en een tight.

3e laag: Waterafstotend- en winddicht
Deze laag voert overtollige warmte af en houdt wind en vocht ‘buiten de deur’ en wordt gedragen in de vorm van een hardloopjack. Een goed hardloopjack mag niet ontbreken in de kledingkast van de hardloper. Wind kan het lichaam snel doen afkoelen. Om afkoeling te voorkomen, is het belangrijk dat een jack winddicht is. Bovendien wordt vocht uit de eerste en tweede laag afgevoerd.Muts/pet en handschoenen

Om ook de overige lichaamsdelen warm en droog te houden, is het belangrijk het hoofd en de handen te beschermen. De lichaamswarmte verlaat voor een deel via het hoofd het lichaam. Een muts of hardlooppet houdt die warmte vast. Een pet houdt bovendien ook regendruppels en (gedeeltelijk) zweet uit de ogen. Voor de handen zijn speciale hardloophandschoenen beschikbaar die de handen beschermen tegen de kou en zweethanden voorkomen.

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.