Spierversterking20 Februari 2017

Spierversterking.
Om blessures te voorkomen, zijn niet alleen rekoefeningen belangrijk. Daar heb je ook kracht voor nodig en stabiliteit rond je gewrichten, die je krijgt door je spieren te versterken.
 
Het nut van spierversterking
Tijdens het hardlopen raken je voeten vele malen de grond. Je omzeilt daarbij weleens een losliggende tak of scheefliggende stoeptegels. Daarnaast anticipeer je op een geparkeerde auto, stoplicht of stoeprand. Om al deze bewegingen beheerst en gecontroleerd uit te voeren, heb je sterke spieren nodig:
•Spierversterking zorgt voor meer kracht en stabiliteit rond je gewrichten. Je spiergroepen blijven zo in balans. Dat verkleint het risico op op blessures, zoals een geïrriteerde achillespees.
•Door zowel je banden, pezen, gewrichtskapsels als spieren rondom gewrichten te trainen, kun je loopbewegingen beter opvangen.
•Daardoor houd je het hardlopen steeds langer vol.
•Spierversterkende oefeningen zorgen er meestal ook voor dat je techniek verbetert.

Hoe vaak moet je spierversterkende oefeningen doen?
Als je resultaat wilt bereiken, train je spieren dan regelmatig:
•Ben je een beginnende loper? Doe ze dan 2 tot 4 keer per week. Kies 3 tot 5 oefeningen voor iedere training.
•Ben je een gevorderde loper? Doe ze dan 2 tot 4 keer per week. Kies 5 tot 10 oefeningen voor iedere training.


Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.