Wissel je hardloopschoenen af05 Juli 2017

Ken je dat? Je hebt de perfecte hardloopschoen gevonden. Het liefst wil je 30 paar bestellen, zodat je de rest van je hardloopcarriere vooruit kan. Maar bij je volgende bezoek aan de winkel is het model niet meer verkrijgbaar. Verschrikkelijk!

Maar zo slecht is het helemaal niet om je schoenen te vervangen voor een ander type. Sterker nog, voor mensen die meer dan drie keer per week lopen of meer dan 40 kilometer per week verslijten op hun hardloopschoenen, is het zelfs raadzaam om meerdere schoenen naast elkaar te gebruiken. Je trainingen zijn immers ook niet altijd hetzelfde.

Een onderzoek van de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports laat zien dat het weldegelijk zin heeft om je schoenen te wisselen. In het onderzoek werden van een groep van 264 hardlopers gedurende een periode van 22 weken de hardlooptrainingen, andere sportactiviteiten en schoengebruik geregistreerd. Het resultaat was dat de lopers die regelmatig van schoenen wisselende een 39% lagere kans op blessures hadden dan lopers die steevast op één paar schoenen liepen. Ook toonde het onderzoek aan dat de hardlopers die andere sporten ernaast beoefenden een verlaagde kans hadden op blessures. 

Het toverwoord? Variatie: De eentonige belasting die continue op je lichaam komt, brengt risico's op blessures met zich mee. Door te wisselen van schoenen, door verschillende soorten trainingen of sporten te doen en door af en toe van ondergrond te wisselen, stel je je lichaam bloot aan verschillende prikkels, waardoor je lichaam uiteindelijk beter kan schakelen en beroep doet op het aanpassingsvermogen. Zo maak jij je lichaam sterker en meer belastbaar!

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.