Onderhoud van hardloopschoenen18 Oktober 2017

"Wat moet je doen om je hardloopschoenen schoon te houden?"
"Mogen ze in de wasmachine?"
"Hoe krijg ik mijn schoen het beste droog na een run in de regen?"


Allemaal vragen waar we antwoord op gaan geven in de onderstaande hardlooptips van deze week.

1. Schoonmaken
Tijdens het hardlopen worden je schoenen vies: ze komen in aanraking met wegdek of andere ondergronden en nattigheid en daarbij komt je schoen in aanraking met bacteriën. Geen gek idee om je hardloopschoen eens goed op te boenen.

Stop je hardloopschoenen nooit in de wasmachine. Door de warmte en gebruik van wasmiddelen kan de lijm in je schoenen loslaten. Bovendien kunnen je schoenen gaan vervormen, waardoor hij niet meer prettig om de voet zit.

Mocht je je schoenen willen schoonmaken, gebruik dan een tandenborstel, wat lauw water en zeep om het ergste vuil eraf te schrobben.

2. Drogen
Om je schoenen te laten drogen kun je het beste de inlegzool eruit halen (deze kan je apart wassen en laten drogen) en krantenproppen in je schoen stoppen. Dit absorbeert het vocht en zorgt ervoor dat er geen bacteriën gaan broeien in je schoen.
Een hardloopschoen kan je beter niet in de droger stoppen. Lijmresten kunnen losraken en bovendien kan de demping verslechteren.

Laat je schoenen op een natuurlijke manier drogen, niet te dicht bij een warmtebron zoals bijvoorbeeld de verwarming. 

3. Inspuiten
In tegenstelling tot wandelschoenen, nette schoenen of sneakers, kun je hardloopschoenen beter niet inspuiten met water- en vuilbestendige spray. 
Een hardloopschoen is gemaakt om te kunnen ademen. Tijdens het hardlopen produceer je veel warmte en zweet. Dit moet zo snel mogelijk te schoen kunnen verlaten tijdens het hardlopen. Sprays houden dit tegen en maken de schoen niet meer luchtig.

4. Gebruik twee paar schoenen
Hardloopschoenen hebben tijd nodig om te herstellen. Tijdens je run stamp je letterlijk de demping uit je schoenen en net als jij, hebben ze daarna even rust nodig. Op het moment dat je schoenen afwisselt, geef je jouw schoenen meer tijd om te herstellen. 

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.