Veilig hardlopen04 Oktober 2017

Het is oktober, het wordt langzaam aan herfst en de tijden van 's avonds lekker lang licht zijn daarmee bijna ten einde. 

Dat betekent nog beter opletten in het verkeer. Als hardloper ben je zoals dat heet een 'kwetsbare verkeersdeelnemer'. Zeker in het donker is dit het geval. We snappen natuurlijk allemaal dat je zo snel mogelijk die ronde af wil maken. Maar het is nog lekkerder als je zonder breuken of kneuzingen op de bank kunt zitten na je run. 

Hieronder een aantal belangrijke tips bij het zorgen voor je eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers:

1. Draag verlichting: 
Of je zichtbaar bent als hardloper heb je zelf in de hand. Reflectiekleding is raadzaam, maar veel beter is het dragen van verlichting. Reflecterende elementen worden namelijk pas zichtbaar als er een autolamp op schijnt. Goede verlichting heeft daarom de voorkeur.

2. Loop (waar mogelijk) op de stoep.

De snelheidsverschillen op fietspaden en openbare wegen zijn vaak vele malen groter. Daarom is het veiliger als jij je als hardloper zoveel mogelijk op de stoep begeeft. Dan ben jij de snelste deelnemer en heb je meer controle over de situatie. 

3. Wees alert
De beste manier om ongelukken te voorkomen is om zelf waakzaam te zijn. Kijk goed vooruit en anticipeer in het verkeer. Ga er niet vanuit dat je als hardloper altijd gezien wordt!

4. Loop links
Loop zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg. Op deze manier kan je het tegoetkomende verkeer zien aankomen en zij jou. 

5. Communiceer
Maak oogcontact met andere weggebruikers en maak via handgebaren duidelijk wat je bedoeling is of welke kant je op gaat.

6. Pas op met muziek 
Harde muziek of luide instructies van je hardloop-app kunnen ervoor zorgen dat je je omgevingsgeluid niet kan horen. Zet je muziek daarom niet te hard of gebruik een koptelefoon met bone-conduction, waarbij er geen doppen in de oren zitten.

7. ID & ICE
Neem tijdens het lopen identificatie mee en ook je ICE gegevens (In Case of Emergency), zodat er iemand bereikbaar is mocht er onverhoopt iets misgaan. Tegenwoordig kan je ICE ook opslaan als apart contactpersonen in je telefoon.

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.