Maak gebruik van sportvoeding20 Juni 2017

Voor de één is het een uitdaging, en voor de ander een vanzelfsprekendheid: gezonde voeding. Waarom is het onderhouden van een gezonde voedinsstijl zo belangrijk?
Een gezond voedingspatroon houd je fit, het is goed voor de hersenen, maar ook kan het ziekten, aandoeningen of blessureleed voorkomen. Daarnaast zorgt gezonde voeding voor voldoende energie, want ook tijdens rust verbruikt je lichaam energie: het hart moet blijven pompen en je ademhaling moet op gang blijven en ook je organen en spieren hebben energie nodig.

Maar hoe zit dit tijdens het sporten?

Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. Dit betekent dat je tijdens het sporten ook meer stoffen moet aanvullen dan in rust. 

Water: tijdens hardlopen verlies je gemiddeld 1 tot 1,5 liter water per uur. Belangrijk dus om voor, tijdens en na het hardlopen voldoende vocht tot je te nemen. Op het moment dat je dorst krijgt, ben je vaak al 2% van het totale vochtgehalte in je lichaam verloren!

Koolhydraten voorzien je van de nodige energie om alle functies in je lichaam uit te kunnen voeren. Zeker bij hardloopsessies langer dan een uur is het raadzaam om naast voldoende water ook je koolhydraatvoorraad aan te vullen. Zie het als een bezinetank: deze moet je aanvullen voordat het leeg is. Tijdens het hardlopen kun je daarom gebruik maken van isotone gelletjes, die je lichaam snel maar geleidelijk voorzien van energie. Ook zijn er potten beschikbaar met isotoon koolhydraten in poedervorm. Deze kun je aanmaken met water om mee te nemen onderweg, of om voor of na een duurloop in te nemen.

Proteïnen, oftewel eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het herstel en het onderhoud van de spieren. Bij gebrek aan eiwitten herstel je minder snel en kunnen je prestaties achteruit gaan. Vul daarom na een duurtraining altijd je koolhydraten en eiwitten aan met een goede maaltijd, of gebruik een eiwitshake na het sporten. Bij duurlopen langer dan anderhalf uur is het raadzaam om al tijdens het sporten eiwitten aan te vullen met bijvoorbeeld een eiwitreep. Dit bevordert het herstel.

Mineralen / zouten:
deze zorgen voor de vochtbalans in het lichaam. Zweet je overmatig of loop je heel lang in warm weer? Drink dan niet alleen water, maar gebruik oplosbare tabletten om de mineralen aan te vullen.

Magnesium:
zorgt voor het juist samentrekken van de spieren in combinatie met calcium en kalium. Heb je snel last van kramp? Probeer dan eens oplostabletten of magnesium in liquide vorm. 

Kortom: Wanneer de intensiteit voor langere duur verhoogt wordt, is het raadzaam om een gezond voedingpatroon aan te vullen met sportvoeding. 

Laat je eens adviseren in één van onze winkels!

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.