Blogoverzicht

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijving en schuring van de huid kunnen blaren ontstaan op en rond je voeten tijdens hardlopen of wandelen. Meestal bij de tenen en aan de hiel, maar ook onder de voeten kan een blaar ontstaan. Warmte en langdurige belasting bij lange afstanden wandelen of hardlopen kunnen ook een oorzaak van blaren zijn. Goede ademende sokken die extra gepolsterd zijn bij de tenen en hiel kunnen dit voorkomen.

Blaren ontstaan niet alleen door de schoenen die je draagt, er zijn vaak meer oorzaken aan te wijzen. Met blaren wandelen of hardlopen is heel vervelend, wat je eraan kunt doen en hoe blaren te voorkomen kun je hier lezen.

 

Hoe ontstaan blaren?

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Dit is een natuurlijke vorm van repareren van de huid om de cellen eronder te herstellen. Door wrijving, hitte, kou of bij een ziekte beschadigd de huid en ontstaat een blaar tussen de bovenste lagen.

Er zijn verschillende soorten blaren:

  • drukblaren: deze komen het meeste voor bij wandelaars en sporters. Blijf je ermee doorlopen ontstaat een bloedblaar.
  • bloedblaren: niet alleen het onderliggende huidweefsel is beschadigd door wrijving maar ook een bloedvat, waardoor de blaar zich met bloed vult. Doorprikken is niet verstandig, de huid zal vanzelf herstellen
  • brandblaren of koublaren: bij bevriezing van de huid of brandwonden raakt de huid ook beschadigd. De blaar die hierbij ontstaat is een natuurlijk proces van de huid om deze te herstellen
  • blaren door ziektes als exceem, herpes of krentenbaard. Infecties of andere aandoeningen kunnen ook blaren veroorzaken.

Gerelateerde producten

 

  • Hoe verdwijnen blaren

Blaren die gesloten zijn verdwijnen vanzelf. Wanneer je een gesloten blaar doorprikt dan zal de huid loskomen, laat je deze dicht dan zal deze vanzelf verdwijnen en zich weer aanhechten aan de onderliggende huidlaag. Dit kan wel enkele dagen duren. Tot die tijd kun je ze afplakken met een blarenpleister om ontstekingen te voorkomen

Hoe kun je blaren behandelen?

Het behandelen van blaren doe je zo:

  • Bij opkomende blaren kun je een blarenpleister gebruiken. Bij duursporten of lange afstandswandelingen heeft dit echter geen zin en maakt het alleen maar erger.
  • Een dichte blaar, dichthouden. Deze hecht zich vanzelf weer vast aan de onderliggende huidlaag.
  • Een wrijvingsblaar kun je bij spanning of scheuring doorprikken maar daarbij dien je een aantal zaken in acht te nemen om infectiegevaar te voorkomen.

Om zo snel mogelijk van je blaren af te komen kun je voor meer behandelswijzen en de beste methode voor doorprikken van blaren op de website van het RODE KRUIS kijken.

blaren voorkomen | De Hardloopwinkel blog

 

Hoe kun je blaren voorkomen?

Blaren voorkomen doe je door de trainingen in wandelen of hardlopen rustig op te bouwen en de voeten te laten wennen aan de belasting of schoenen. Maar er zijn nog meer tips ter voorkoming van blaren:

  • Draag goed aansluitende soepele wandel- of hardloopschoenen, loop ze altijd eerst goed in.
  • Draag speciale functionele ademende sokken van Falke, Odlo, Craft of X-Socks om blaren bij wandelingen en hardlopen te voorkomen. Het materiaal van deze wandelsokken en hardloopsokken houden je voeten droog, ook zijn ze vaak naadloos. Voorkom katoenen sokken, die worden snel nat!
  • Neem extra sokken mee bij lange wandeltochten. Zo kun je halverwege droge sokken aan doen, natte sokken veroorzaken blaren.
  • Voorkom drukpunten op de voeten door de hardloop- en/of wandelschoenen anders te veteren. Te strakke veters veroorzaken afknelling, te losse veters zorgen voor glippen in de schoenen wat blaren op de hiel veroorzaakt.

De experts uit onze winkels raden bij voorkoming van blaren Injinji teensokken aan, hiermee wordt huid op huid schuring voorkomen.

ReSkin blaren pleisters

Voor het voorkomen of afplakken van blaren kun je ook speciale siliconen pleisters van ReSkin gebruiken. Deze pleisters voorkomen de gevolgen van wrijving zoals pijn, roodheid of blaarvorming. Ze zijn gemakkelijk op maat te knippen en te plakken aan de binnenkant van de benen, onder de borsten of op de voeten.

Deze pleisters zijn speciaal gemaakt voor sporters en zijn uitwasbaar. Door ze uit te spoelen met een beetje zeep en te laten drogen kun je ze hergebruiken.

Doordat Reskin pleisters huidvriendelijk kun je ze pijnloos verwijderen zonder dat de huid opnieuw gaat scheuren, tevens zijn ze elastisch waardoor de pleister goed op zijn plaats blijft. 

Bekijk hier ook de beste tips bij blaren voor wandelaars en hardlopers van Reskin-XL.

 

Hoe kun je blaren doorprikken?

Blaren doorprikken dien je op een speciale wijze te doen om infectiegevaar te voorkomen.

  • zorg voor een schone omgeving, was je handen
  • maak de blaar schoon met stromend water
  • gebruik een ontsmette naald (ontsmetten met ontsmettingsalcohol)
  • prik 2 gaatjes op verschillende plaatsen
  • druk de blaar leeg met een steriel gaasje

Ontdek de beste tips bij schuurplekken die kunnen ontstaan op het lichaam bij wandelen, sporten en hardlopen in dit blog: tips-tegen-schurende-bovenbenen-tijdens-hardlopen

Relevante blogs:

blog: tips tegen schurende bovenbenen tijdens hardlopen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2