Review Brooks Glycerin GTS 21
april, 2024
Dit is dé review van de Brooks Glycerin 21 GTS loopschoenen. De Glycerin 21 is een ondersteunend model in de meest-dempende categorie van Brooks.
Go-To-Support systeem
Deze ondersteuning is bij Brooks geregeld door het zogenaamde Go-To-Support systeem.
Dit systeem is herkenbaar aan de gearceerde randjes aan de zijkant van de schoen die vanaf de hiel naar voren tot de voetboog lopen, zowel mediaal (binnenkant) als lateraal (buitenkant). Deze manier van ondersteuning wordt eigenlijk alleen door het merk Altra gebruikt in de Paradigm en kan volgens Brooks gezien worden als een soort bumpers aan de zijkant van een bowlingbaan.
Glycerin Stealth-Fit
De Glycerin 21 GTS is ook verkrijgbaar in een Stealth-Fit uitvoering met een iets strakkere pasvorm en een bijbehorende gewichtsreductie van ongeveer 14 gram.
Loft V3 demping
Ten opzichte van de Glycerin 20 GTS heeft versie 21 ook wat gewicht verloren, vooral bereikt door het verminderen van het slijtrubber van de zool, terwijl er wel 2 mm extra dempingsmateriaal Loft V3 is toegevoegd.
Dit is een met stikstof bewerkt EVA-foam, waarvan onderzoek inmiddels lijkt aan te tonen dat het langer de veerkrachtige eigenschappen kan behouden, vooral gedurende de eerste 300 kilometer van het gebruik.
Frank van de webshop vroeg mij deze schoen te reviewen omdat ik afwisselend ook op neutrale en ondersteunende schoenen loop.
Frank heeft overigens zelf de Glycerin GTS 19 getest lees hier zijn bevindingen
Review: BROOKS GLYCERIN GTS 19
Vergelijkbare schoenen in mijn kast zijn de New Balance Vongo v5, Saucony Tempus, Asics Kayano 30 en de Asics Kayano Lite 3.
Gerelateerde producten
Over de tester
Hallo lezers en mede-hardlopers,
Mijn naam is Edward en ik ben sinds september 2022 werkzaam voor De Hardloopwinkel in zo’n beetje alle vijf de vestigingen in en rond het Groene Hart.
37 paar schoenen
Al jaren voordat ik van mijn passie mijn werk kon maken had ik een flinke verzameling schoenen opgebouwd, bestaande uit meer dan 10 verschillende merken wandelschoenen, trailschoenen en uiteraard hardloopschoenen voor op de weg.
Momenteel rouleer ik tussen zo’n 12 paar trailschoenen, 3 paar wandelschoenen en 22 paar wegschoenen.
Mijn langste afstand was een zelfgebouwde route over 60 km trail in de polder onder Gouda in coronatijd, gevolgd door edities van de 52 km Indian Summer Ultra in Drenthe die elk jaar in oktober wordt gehouden.
Tijdens de trainingsweken- en maanden hiervoor loop ik tussen de 70 en 100 kilometer en doe ik voor de variatie mee aan wegwedstrijden van 5 tot 21.1 kilometer en trailwedstrijden zowel in Nederland als België.
Eerste indruk
De Brooks Glycerin 21 GTS die ik ontving heeft een opvallende kleurstelling (zeker in combinatie met die coole sokken van De Hardloopwinkel heh?) met een fluorescerend gele dempingzool en een donkerblauw/navy bovenwerk in EU-maat 45.5.
De brede achterkant valt gelijk op waar de hielkap in verzonken lijkt te zijn.
Pasvorm
De Glycering GTS 21 hardloopschoen valt ruim om de voet. Duidelijk is het bovenwerk geschikt voor een wat bredere voet. De veters moet ik daarom redelijk strak aantrekken rondom mijn niet al te brede voet.
De pasvorm is ruim en het bovenwerk voelt zacht aan rondom de voet. Wel is het bovenwerk strak aaneengesloten en bevat het geen zichtbare gaatjes voor ventilatie.
Toch voelt het niet alsof het bovenwerk bij de middenvoet strakker moet worden aangetrokken zoals bij de Saucony Tempus, en er zijn geen plooien in het mesh boven mijn voorvoet.
Dit lijkt te komen door het wat strakker aangesloten bovenwerk. De hielkap van deze Glycerin GTS 21 is stevig en qua bekleding erg luxe uitgevoerd. Dit doet mij denken aan de Asics Kayano 30 en de Asics Kayano Lite 3 in mijn kast.
Eerste run
In totaal heb ik tot zover 118 kilometer op deze nieuwe Brooks schoenen gelopen en ze een aantal weken overdag in de winkel aan mijn voeten gehad.
Guiderails
De eerste twee keer dat ik erop liep, voelde ik de zogenaamde Guiderails van het Go-To-Support tegen mijn voet aanduwen, maar na die keren viel het steeds minder op.
Mijn linkervoet is qua type een knikplatvoet en die kant proneert redelijk, mijn rechtervoet daarentegen wikkelt neutraal af. Daarom was ik nieuwsgierig of ik verschil zou voelen tussen links en rechts.
Onderscheidende stabiliteit
Na die eerste twee keer viel dat al nauwelijks meer op, vermoedelijk doordat na versie 19 de Guiderails van zachter materiaal zijn gemaakt in plaats van hard plastic.
Dit vind ik dan ook een onderscheidende eigenschap van de Glycerin GTS 21 . Zoals Brooks het in de marketing verkoopt voelt ook voor mij de ondersteuning nauwelijks meer aanwezig na 50 kilometer rennen. Qua gebruik denk ik dat de schoen hoofdzakelijk geschikt is voor langzame duurlopen op de weg.
De schoen is door de Guiderails zoals verwacht behoorlijk stijf en onbuigzaam tot halverwege de voet. Daardoor voelt het alsof de schoen pas vanaf de bal van de voet buigt. Hierdoor vind ik de schoen minder geschikt voor temporuns en intervallen. Voor deze typen training zou een flexibelere schoen geschikter zijn.
Zelf pakte ik verrassend vaak uit vrije wil de Glycerin 21 GTS voor mijn hele langzame duurlopen waarbij ik perse in hartslagzone 1 wilde duurlopen of langzamer, het zogenaamde Fatmaxen.
De schoen voelt namelijk erg stabiel en dempend aan op voor mij lagere snelheden onder de 5 min/km tot 5.45 min/km tempo.
De hoogte van de dempingzool zorgt voor een consistent gevoel van demping, wat dat betreft iets steviger maar wel verender dan de Asics Gel Kayano 30.
Voor trailruns of lopen op onverharde paden kan ik de Brooks Caldera 7 van harte aanbevelen. Hoewel geen ondersteunde schoen op papier is dit een enorm stabiele trailschoen met nog meer demping en veel meer grip.
Conclusie BROOKS GLYCERIN GTS 21 review:
De Brooks Glycerin GTS 21 loopschoen heeft een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de zool dan de voorganger.
Voor de dagelijkse easy runs of de wat langere duurlopen heeft de Glycerin 21 GTS genoeg demping en comfort, ook bij lage snelheden zonder onnodig zacht aan te voelen.
Het Loft v3 dempingsmateriaal is namelijk veerkrachtig en stabiel en de Guiderails van het Go-To-Support ondersteuningssysteem geven stabiliteit wanneer en waar je het nodig hebt zonder continu aanwezig te zijn in de zool.
Wat is goed aan de Brooks Glycerin GTS 21?
✅ stabiele demping
✅ onderscheidende ondersteuning
✅ brede pasvorm
Wat is er minder goed aan de Brooks Glycerin GTS 21?
❌ te ruime pasvorm voor smallere voeten
❌ stijve zool rolt moeizaam af
Zou jij de Brooks Glycerin GTS 21 aanbevelen?
Ik zou de Glycerin GTS 21 zeker aanbevelen, de pasvorm is erg fijn voor bredere voeten of als er toch een steunzool in moet passen.
Omdat de ondersteuning minder in de weg zit dan bij concurrerende modellen, hoeven lopers met een steunzool niet per se over te stappen naar het neutrale model.
Verder is de demping onderscheidend reactief zonder voor een overdreven trampoline-effect te zorgen.
Daarom zal ook de wat klassiekere loper die vroeger op de Brooks Beast of Brooks Dyad liepen dit gevoel wel kunnen waarderen.
Vragen? Kom langs in De Hardloopwinkel of:
Bel met de webshop klantenservice
App met de webshop klantenservice