Blogoverzicht

Welke kleding bij hardlopen in het voorjaar?

Yes! het is voorjaar...

De vogeltjes fluiten, de ochtenden en avonden zijn nog fris maar de zon begint al op kracht te komen. Wij als fervente hardlopers krijgen dan nog meer zin om lekker naar buiten te gaan, toch?

Rennen in de ontluikende natuur is een feest en beschouwen wij als een groot goed. De natuur is onze speeltuin en als blije koeien springen we graag die wei weer in.

Gerelateerde producten

Beginnen of opnieuw starten met hardlopen in het voorjaar

Het voorjaar is dé tijd dat veel mensen beginnen met hardlopen. Beginners of opnieuw startende lopers die de winterdip overleefd hebben.

Naast een opbouw van conditie, is het ook een sport die goed is voor het leegmaken van je hoofd. Je bent in de buitenlucht lekker bezig wat zorgt voor de juiste mindset en een gelukzalig gevoel, echt waar;).

Mits men een hardloopschema volgt kun je ook beginnen met lopen zonder conditie. Ben je sportief en sport je elke dag in de sportschool? dan schalen wij jouw nog steeds onder die beginners. De belasting op het lichaam is van een totaal andere orde dan bij andere sporten.

De beste manier om te beginnen met hardlopen is door een hardloopschema tot maximaal 5 kilometer te volgen, dit kan ook met de bekende app: hardlopen met Evy.

Klik op dit 5km hardloopschema om nu direct te kunnen beginnen met hardlopen:

5 KM hardloopschema

Daarmee bouwt men de belasting en conditie rustig op. Die eerste 5 kilometers zijn de fundering voor de rest van een mooie loopcarriere. Lees ook meer in dit informatieve korte blog: hoe begin ik met hardlopen

Welke hardloopkleding in het voorjaar dragen? is een veel gehoorde vraag in de hardloopwinkels en bij specialisten. Zo net na die koude winter waarin de loper volledig ingepakt naar buiten gaat, is het lastig te bepalen wat de beste loopkleding is. Lees snel verder, wij helpen je met het maken van de juiste keuze in voorjaars hardloopkleding.

 

Welke hardloopkleding moet je dragen in het voorjaar?

Heel de winter lekker doorgelopen in je lange broek en warme thermoshirts en opeens is daar die zon weer. De winter hardloopkleding is dan niet zo prettig om in hard te lopen. Zo kun je in het voorjaar s’morgens de deur uit stappen en denken “wat is het koud”. Maar vervolgens na een half uurtje hardlopen: “phoehh kan er wat uit?“

Herkenbaar? Dan geven wij in dit blog antwoord op de vraag wat de beste kleding is bij hardlopen in het voorjaar.

Belangrijkste in de kleding van een hardloper in het voorjaar is het dragen van meerdere bovenlagen.

Met name in voorjaar en najaar, waarbij de temperatuur per uur op een dag kan verschillen. Door meerdere functionele lagen te dragen voorkomt de loper afkoeling en/of oververhitting. Doe dan gewoon wat uit als je het te warm krijgt van die lekkere voorjaarszon!

 

Welke lagen dragen bij hardlopen in het voorjaar

Bovenlaag 1: het ondershirt of technisch ondergoed.

Als je in de winter technisch ondergoed gewend bent te dragen als eerste laag op de huid, kun je daar in het voorjaar prima mee door gaan. Men kan de lange mouw voor een ondergoed korte mouw kunnen vervangen of zelfs singlet gaan dragen. Meer informatie over hardloopondergoed vind je in dit artikel: waneer draag je thermokleding met hardlopen?

De eerste laag is de belangrijkste van de lopersoutfit bij hardlopen in het voorjaar of najaar. Zo krijg de loper het niet snel te koud of te warm als het weer verandert. Hiermee is het makkelijker de 2e laag uit te trekken zonder gelijk in je blootje of sportbeha rond te hoeven rennen!

Bovenlaag 2: het hardloopshirt lange mouw, korte mouw of hardloopjas.

Anders dan in de winter (3) draagt men in het voorjaar max 2 lagen bij hardlopen. Over het technische ondershirt adviseren wij een hardloopshirt of winddichte jas te dragen.

Het loopshirt in het voorjaar kan al dan niet gevoerd zijn en of met rits bij de hals, dit is afhankelijk van de persoon.

hardlopen in het voorjaar

Onze favoriet is het dunne shirt met ronde hals gecombineerd met een technisch onderhemd.

Een ondergoedshirt lange mouw met t-shirt korte mouw wordt in het voorjaar ook veel gedragen door de hardlopers. Een perfecte combi die de temperatuur van het lichaam reguleert onder bepaalde weersomstandigheden.

 

Wat is een goede hardloopbroek?

In het voorjaar dragen de meeste lopers een dunne lange strakke broek. Dit wordt ook wel een hardloop tight genoemd. Deze hardloopbroek voor dames is vaak van wat dikkere kwaliteit stof dan de broek voor heren. De beste hardloopbroek is gemaakt van ademende polyester en heeft meerdere zakken met ritsjes. Ook een aanrijgkoord om de middel is onmisbaar bij een goede hardloopbroek.

Bekijk hier het assortiment lange hardlooptights dames of zie het online aanbod lange hardlooptights heren

Zodra de temperaturen wat oplopen mag men in het voorjaar overgaan op korte hardloopbroek of driekwart 7/8e tight dames. Dit is per loper afhankelijk en of je een man of vrouw bent.

Welke hardloopkleding jij persoonlijk nodig hebt zal je zelf even uit moeten proberen. Wel kan de 10 graden regel helpen met de beste keuze in loopkleding. Door meerdere lagen te dragen en in de kast te hebben kan men het hele jaar door buiten blijven sporten.

 

10 graden optel regel bij hardloopkleding

Een belangrijke regel bij welke hardloopkleding bij welke temperatuur te dragen is de 10 graden tip. Tel bij de buitentemperatuur 10 graden op en men weet de hardloop gevoelstemperatuur.

Geeft www.buienradar.nl of het KMI aan dat het nu 5 graden buiten is? tel daar dan 10 graden bij op. Met deze handige loperstip kan men zijn of haar outfit aanpassen.

mizuno hardloopkleding en schoenen

 

Welke hardloopkleding trek je aan bij welk weer?

14-18 graden, zonnetje wolkje  korte broek, singlet of t-shirt

14-18 graden, bewolkt en regenachtig  korte broek, dun shirt lange mouw of t-shirt met windjack

10-14 graden, zonnetje wolkje  korte of driekwart broek, t-shirt lange of korte mouw

10-14 graden, bewolkt en regenachtig  driekwart broek of lange tight, shirt lange mouw of winddichte jas over een t-shirt

5-10 graden, zonnetje wolkje  dunne lange tight, technisch onderhemd met daarover een shirt lange mouw

5-10 graden, bewolkt en regenachtig  dunne lange tight, technisch onderhemd of shirt, regenjack of windjack

De kleding van het merk FUSION is ideaal om te dragen in het voorjaar. Topkwaliteit duurzame hardloopkleding die niet te dik, niet te dun is en zo het hele jaar zijn functie blijft houden bij buitensport.

 

Hoe vaak hardloopkleding wassen?

Het is niet nodig om hardloopkleding na elke training te wassen, 1 keer per week is dan voldoende. Een windjas en hardloopbroek kan best meerdere keren in de week gedragen worden. Vaak is het spoelprogramma van de wasmachine ook voldoende voor deze items.

Men mag de hardloopkleding wel altijd even met de hand uitspoelen, bijvoorbeeld onder de douche. Laat het shirt niet in de wasmand liggen, zweet kan de loopkleding aantasten en vieze luchtjes blijven dan in de kleren hangen.

Technisch ondergoed en running kleding waar in gezweet is moeten altijd direct gewassen worden. Dit kan op 30 graden in de wasmachine. Hardloopkleding weken in een emmer met biotex wil ook helpen tegen zweetlucht.

Wil je je hardloopkleren wassen? Check dan altijd even het wasvoorschrift. Gebruik slechts een klein beetje vloeibaar wasmiddel zodat er geen restjes achterblijven op de kleding, gebruik nooit wasverzachter.

Stop hardloopkleding nooit in de droger , hierdoor gaat de elasticiteit en ademende werking snel achteruit. 

 

Met deze 7 kledingstukken kun je gaan hardlopen in het voorjaar.

De ene dag regent het, de andere dag schijnt de zon. Maar ook de temperaturen in het voorjaar kunnen enorm wisselen van 18 naar 10 graden celcius op 1 dag! Maar ja, als die zon eenmaal begint te branden krijgt de hardloper het al snel té warm.

Tip: houd rekening met deze temperatuur verschillen en zorg dat je de volgende 7 hardloopkledingstukken in de kast hebt liggen. Zo kan de sporter of sportster op het laatste moment nog beslissen wat hij of zij gaat dragen.

  • Korte broek (dames of heren)
  • Driekwart (dames) of dunne lange broek (heren)
  • Sportbeha
  • Shirt korte mouw of singlet
  • Ongevoerd dun shirt lange mouw
  • Technisch onderhemd of shirt
  • Dunne, winddichte hardloopjas of regenjas

Met deze 6 basis kleding items ben je klaar voor hardlopen in elk weerstype in het voorjaar!

Een sportbeha is naast gender specifieke hardloopschoenen het belangrijkste onderdeel van een vrouwelijke hardloper. Zonder die juiste ondersteuning bij een high impact sport als hardlopen kun je vervelende klachten krijgen en scheurende cellen in de borsten. Voor het maken van een goede keuze in de beste sportbeha voor hardlopen verwijzen wij je door naar dit blog: kies de juiste sportbeha.

Hardlopen in de hitte wat moet je dan aan?

Het wordt steeds warmer in Nederland en op onze vakantie adressen. De temperatuur kan soms wel oplopen tot 30 graden celsius. Hardlopen in extreme hitte is even andere koek, je gaat zweten, bent sneller moe en vaak niet vooruit te branden.

Om oververhitting van je lichaam in de zomer te voorkomen en de juiste kleding te dragen raden wij je aan om de tips in dit blog: tips voor hardlopen in de zomer eerst eens goed door te lezen.

 

Relevante blogs:

Blog: wanneer draag je thermokleding met hardlopen

Blog: tips voor hardlopen in de zomer

Blog: kies de juiste sportbeha

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

De Oorsprong van HOKA: Het Verhaal Achter het Revolutionaire Hardloopmerk

Ontdek hoe HOKA, ontstaan in de Franse Alpen, het hardlopen revolutioneerde met zijn unieke demping en ontwerpen. Lees het verhaal achter dit populaire merk!

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2