Blogoverzicht

Welke hardloopkleding in de winter?

Winter hardloopkleding is een essentieel onderdeel van je hardloopgarderobe. Want hardlopen in de winter is een waar feest en dat zal iedere die-hard runner beamen! 

Gerelateerde producten

Ademende hardloopkleding

De frisse buitenlucht geeft je energie, zorgt voor extra zuurstof in je longen. Door de juiste ademende winter hardloopkleding te dragen blijf je op temperatuur en comfortabel.

Hoe minder energie je verspilt aan het “opwarmen of afkoelen” van je lichaam hoe beter je prestaties zullen zijn.

 

Handige tips en weetjes bij hardlopen in de winter.

Goede hardloopschoenen zijn uiteraard de basis van je uitrusting, maar welke hardloop kleding heb je eigenlijk allemaal nodig in de winter? Dit is per type hardloper verschillend, lees snel verder voor meer kleding tips en handige weetjes.

hardloopkleding winter | De Hardloopwinkel

 

Beginnen met hardlopen in de winter?

Het valt niet mee om in de kou naar buiten te stappen en te denken laat ik eens beginnen met hardlopen? Dat begrijpen wij heel goed, toch vertellen we hier waarom het eigenlijk de beste tijd van het jaar is om te starten.

Iemand die langzaam loopt of net is begonnen en nog veel wandelt zal zich warm moeten kleden. Met het dragen van 3 lagen bovenkleding blijf je warm ook als je aan het wandelen bent tussendoor.

Hardlopen in de kou kost extra energie, het lichaam moet harder werken om warm te blijven. Die extra effort daar heb je in het voorjaar en de zomer profijt van en dan ga je gelijk als de brandweer!

Starten met hardlopen in de winter zorgt is daarom de beste tijd van het jaar.

Nog steeds geen motivatie? Lees deze blog als je in de winter wil starten met rennen: "Zo motiveer je jezelf om te gaan hardlopen in de winter"

 

Beginnende hardloper

Wil je meer informatie over beginnen met hardlopen in de winter, waar moet je op letten en een beginnersschema?

Klik op dit 5km hardloopschema om nu direct al te kunnen beginnen:

5 KM hardloopschema

Hardloopkleding in de winter bij beginnende hardloper moet uit meerdere lagen bestaan. Door het langzame tempo en wandelpauzes koel je sneller af. Meerdere lagen kleding houden je dan warm.

Ontdek meer tips over beginnen met hardlopen in dit blog.

 

Wat moet je dragen als ervaren hardloper in de winter?

De snelle hardlopers of sprinters kunnen veel luchtiger gekleed gaan hardlopen als het koud is. 1 of maximaal 2 lagen bovenkleding en een korte broek of lange dunne tight is dan vaak voldoende. Door het hoge tempo loop je jezelf snel warm. De meeste dragen een korte broek en 2 bovenlagen bestaande uit minimaal een thermohemd voor de regulatie.

 

De lange afstanden hardloper koelt sneller af.

De lange afstandsloper, ook wel de marathonloper, heeft voldoende lagen nodig. Na een uur hardlopen moet je voorkomen dat je teveel afkoelt, dit kost energie.

Duursporters kunnen meer hebben, zijn meer gewend, maar moeten wel zorgen voor voldoende technische lagen om het vol te kunnen houden.

Technisch ondergoed, de onderlaag (eerste laag) hardloopkleding, is voor lange afstandslopers in de winter daarom een must. Het lichaam blijft op temperatuur en het energieverlies is hierdoor gering.

Er zijn enkele basisregels voor het dragen van winter hardloopkleding. Denk ook maar eens aan schaatsers of skiërs? Die gaan toch ook niet in een katoenen t-shirt de strijd aan met de elementen!

 

3 lagen systeem hardloopkleding:

1e laag / onderlaag hardloopkleding

Dit is een aansluitende tweede huid, in de vorm van sportondergoed, ook wel thermo shirt genoemd. Het zorgt in de winter voor de afvoer van zweet en houdt de warmte dicht bij je lichaam.

Technisch ondergoed of een thermo shirt is gemaakt van de juiste ademende stoffen en zijn vaak strakker van pasvorm.

Voor informatie over wanneer de hardloper ondergoed moet dragen, lees je in dit artikel: wanneer draag je thermo kleding?

Ook onderbroeken hebben diezelfde werking. Liezen en hamstrings blijven zo bespaard van blessures tijdens het hardlopen. Het zachte materiaal voert het zweet af naar de volgende laag hardloopkleding of de tussenlaag.

Je kan vaak kiezen uit een hemd, shirt korte- of lange mouw. Afhankelijk van het weer en je eigen lichaamsthermometer. 

Bekijk hier alle dames sportondergoed

Bekijk hier alle heren sportondergoed

Craft thermo ondergoed De Hardloopwinkel

 

2e laag / tussenlaag hardloopkleding

Deze tussenlaag bestaat vaak uit een hardloopshirt met lange mouw. Een functionele tussenlaag van ademende hardloopkleding reguleert de warmte van het lichaam en zorgt dat je niet oververhit of onderkoeld raakt.

Deze hardloop shirts hebben een speciale pasvorm en zijn gemaakt van technisch materiaal die zorgen voor een goede afvoer van zweet. Vaak hebben deze hardloopshirts een kraag en rits zodat je die open kan zetten en je je eigen warmte goed kan reguleren.

Bij hardlopen in de winter draag je een gevoerd hardloopshirt van bijvoorbeeld fleece of geruld, brushed jersey materiaal.

Bekijk hier alle winter en gevoerde hardloopshirts voor dames

Bekijk hier alle winter en gevoerde hardloopshirts voor heren

 

3e laag / buitenlaag hardloopkleding

Bescherm jezelf met een jas tegen de weersinvloeden als je gaat hardlopen in de winter. Regen, wind, sneeuw of hagel worden door het dragen van de juiste hardloopjas tegengehouden.

Het runningjacket is daarom een onmisbaar item in de winter outfit van iedere hardloper.

Windjacket: is een dunnere winddichte jas die je beschermt tegen lichte regen en de eerste kou.

Regenjacket: is een waterdichte regenjas die je beschermt tegen heftige regenval en sneeuw.

Winterjacket: een hardloopjack die dikker is van stof, soms ook gevoerd met mesh, gemaakt voor die specifieke hardlooptrainingen bij temperaturen rond het vriespunt.

Bij De Hardloopwinkel verkopen ze de beste windjacks voor hardlopen, ontdek het grote aanbod:

 

Bescherm je hoofd, handen en nek in de winter.

Het beschermen van je hoofd, handen en nek/kin is in koude omstandigheden eerder noodzaak dan comfortabel. Een ademende hardloopmuts zorgt ervoor dat het warmteverlies word beperkt.

De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd en schouders.

Koude handen kunnen ook echt vervelend zijn, als het koud is zal het bloed eerder naar de kern van het lichaam komen, hierdoor koelen de extremiteiten (handen, voeten, neus) sneller af.

Draag handschoenen als je merkt dat je handen koud blijven. Een sjaal of buff is vooral prettig bij snijdende wind.

 

Een dunne of gevoerde hardloopbroek in de winter?

Het type hardloopbroek dat je kiest is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren: een dunne of een gevoerde winterbroek.

Dit hangt allemaal af van het feit of je het snel koud hebt en hoeveel graden het buiten is.

De meeste hardlopers dragen een “normale” ongevoerde lange tight als ze gaan hardlopen in de winter.

Bij temperaturen onder de 5 graden wordt een gevoerde winter hardloopbroek aangeraden. Deze functionele strakke broeken houden je spieren warm, voorkomen blessures en geven je veel voldoende bewegingsvrijheid.

 

Onder de 5 graden? kies dan gevoerde hardloopbroek.

Om jezelf te beschermen tegen ijzige kou onder de 5 graden kun je ook altijd nog kiezen voor de echte winterbroek, een gevoerde hardloopbroek bekijk het aanbod hier!.

Dit is een tight met een gebrushde laag aan de binnenzijde die voor een thermische werking zorgt. Vooral bij snijdende wind en regen/sneeuw is dit de beste uitstekende keuze.

winter hardloopkleding blog De Hardloopwinkel

 

Welke kleding hardlopen trek je aan in de winter?

Onze tip t.a.v. winterkleding hardlopen: tel 10 graden op bij de buitentemperatuur en dan heb je de gevoelstemperatuur voor hardlopen!

Op basis van die gegevens stem je je hardloopkleding in de winter af. Is het buiten rond het vriespunt? Tel er dan 10 graden bij op en je weet de gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen.

Wind, regen, storm en sneeuw kunnen die temperaturen wel beïnvloeden. Hier geven wij vrijblijvend kledingadvies bij hardlopen in de winter. Dit is echter geheel persoonlijk en zal je even goed moeten uittesten. 

10 graden regel bij hardlopen in de winter:

-10 tot 0 graden  > onderlaag+tussenlaag+hardloopjas+winterbroek

0 tot 10 graden   > onderlaag+tussenlaag+hardloopjas+hardloopbroek

10 tot 15 graden > tussenlaag+windjack+hardloopbroek

+15 graden > shirt korte mouw+korte broek

 

Hardlopen in het donker, wat trek ik aan?

Bij hardlopen in de winter loop je vaker in de schemer of in het donker. Als deelnemer aan het verkeer ben je dan verplicht om goed verlicht naar buiten te stappen.

Extra veilig hardlopen met reflectie.

Ga daarom extra veilig de weg op met reflecterende hardloopkleding. Zo word je beter gezien door andere weggebruikers, zeker in het donker.

Je kan uiteraard ook kiezen uit reflecterende hardloopaccessoires en reflecterende hardloopschoenen. Er is voldoende keuze.

Ontdek aanbod reflecterende hardloopkleding

Verlichting voor hardlopen nodig?

 

Welke maat hardloopkleding winter heb ik nodig?

Niet alleen kwalitatief materiaal, maar ook de juiste maat van je hardloopkleding in de winter is noodzakelijk om je comfortabel te voelen.

Strakke winter hardloopkleding heeft meestal dezelfde maat als je gewone kleding. Je kan dus prima je huidige maat aanhouden.

Weet je niet exact welke maat het fijnste zit? dan kun je bij elk artikel de pasvorm en maatvoering terugvinden.

Voor vragen over maatvoering van de winter hardloopkleding kun je terecht bij de klantenservice van de Webshop of kom langs in De Hardloopwinkel om te passen, zij zijn allen hardlopers en weten wat lekker zit. Kijk ook bij het maatadvies dat per product en merk vermeld staat op De Hardloopwinkel Webshop.

 

Moet ik winter hardloopkleding wassen na elke training?

Nee, het is niet nodig om je winter hardloopkleding na elke training te wassen, vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende.

Je kan je kleding ook even met hand uitspoelen. Laat het echter niet in de wasmand liggen, zweet kan namelijk je kleding aantasten en vieze luchtjes blijven dan in je kleren hangen.

Een thermoshirt hou je schoon en geurtjesvrij door ze een nachtje in de biotex te weken.

 

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel bij hardloopkleding.

Wil je je winter hardloopkleding wassen? Check dan altijd even het wasvoorschrift. Gebruik slechts een klein beetje vloeibaar wasmiddel zodat er geen restjes achterblijven op je kleding en gebruik nooit wasverzachter.

Stop je sportkleding nooit in de droger want zo verliest het zijn elasticiteit en functionaliteit.

Welke hardloopkleding winter dragen? blog De Hardloopwinkel

Geniet!

Hardlopen in de winter is voor velen de fijnste tijd van het jaar voor het beoefenen van je favoriete sport. 

Onze tip: "geniet van de frisse lucht"

 

Relevante blogs:

Blog: zo motiveer je jezelf om te gaan hardlopen in de winter

Blog: beginnen met hardlopen

Blog: wanneer draag je thermo kleding?

Blog: hardlopen in de kou

Blog: hardlopen in de regen, welke kleding?

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

De Oorsprong van HOKA: Het Verhaal Achter het Revolutionaire Hardloopmerk

Ontdek hoe HOKA, ontstaan in de Franse Alpen, het hardlopen revolutioneerde met zijn unieke demping en ontwerpen. Lees het verhaal achter dit populaire merk!

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2