Blogoverzicht

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren?

Gerelateerde producten

Bekend of onbekend terrein

Veel hardlopers en hardloopsters die meer dan 2/3 keer per week hardlopen ontkomen niet aan het feit dat op een gegeven moment elk stukje asfalt, elke brug en alle vergezichten bekend terrein zijn geworden. En op zich is hier natuurlijk ook niks mis mee. Maar er zijn wel voordelen te behalen uit het lopen van een onbekende route.

Hardlooproute blog - bekend of onbekend terrein?

 

Wat zijn de voordelen van een nieuwe hardloop route?

“Verandering van spijs doet eten” (=eens iets anders doen, doet een mens goed). Dit gezegde gaat zeker op als het gaat om het hardlopen van een nieuwe route. Je weet namelijk niet wat je te wachten staat.

Hardlopen op relatief onbekend terrein zorgt ervoor dat je scherper bent en beter focust op je omgeving en ondergrond. Deze manier van ‘bewust’ hardlopen is een goede training voor lichaam en geest.

Misschien zitten er in de nieuwe hardlooproute wel een aantal verhogingen of loop je een stuk onverhard? Juist deze verandering / afwisseling van ondergrond zorgt voor een andere belasting op de pezen en spieren. Hier word je sterker van.

Bij hardlopen op onverhard terrein zullen je gewone hardloopschoenen snel slijten. Algemeen advies is om naast de eigen hardloopschoenen nog een paar trailschoenen te dragen.

Het grovere profiel en waterafstotend bovenwerk van trail hardloopschoenen beschermen je voeten en enkels.

Hardlooproute blog - voordelen nieuwe hardlooproute

 

Hoe ga je te werk bij het maken van een nieuwe hardloop route?

Je kunt natuurlijk gewoon de deur uit gaan, je gps aanzetten en op de helft rechtsomkeert maken. Maar er zijn meer mogelijkheden om een nieuwe hardloop route voor jezelf te lopen. Het rennen van een (hardloop) rondje is voor veel hardlopers en hardloopsters veel aantrekkelijker.

Hardlooproute - hoe ga je te werk?

 

Hoe kan ik mijn hardlooproute berekenen?

Ken je de omgeving goed dan kun je met verschillende hulpmiddelen gemakkelijk vooraf je looproute berekenen. Natuurlijk kun je die ouderwetse routekaart pakken en met potlood en liniaal of punaises en rode draad aan de slag. Maar anno 2019 zijn er legio mogelijkheden om eenvoudig digitaal vooraf hardlooproutes te berekenen.

Hardlooproute - hoe bereken ik mijn hardlooproute?

 

Afstandmeten voor je hardlooproute online.

Afstandmeten.nl :eenvoudig je hardlooproute meten? Dan ben je hier op de juiste site!

Runnermaps.nl :hier kun je hardloopgroepen volgen en je eigen routes met gpx importeren

Google maps :klik ergens op de kaart met je rechter muisknop en kies afstand meten

 

Aftandmeten voor je hardlooproute op je smartphone.

Bekijk meer informatie over hardloop apps in dit informatieve artikel op onze website en meld je direct aan bij de beste app voor jouw hardlooproutes.

 

Zijn er bekende hardlooproutes?

Een duidelijk antwoord…JA! Natuurlijk zijn er vele bekende routes om hard te lopen, wij hardlopers zijn immers met vele. Dus elk denkbare route in jouw omgeving is wel een keer gelopen door een andere loper of loopster uit de buurt.

Onbekende routes kun je ook lopen op vakantie, dat maakt het juist extra leuk en spannend. Meer in's en out's over hardlopen tijdens vakantie lees je in dit artikel.

 

Maar hoe vindt je deze hardlooproutes?

Aanmelden runningclub

Je kunt je aanmelden bij een RC (runningclub) of een hardloop vereniging, dit kan tegenwoordig ook prima digitaal zoals bijvoorbeeld een hardloopclub op Facebook in jouw omgeving.

Vraag het een hardloper

Je kunt tijdens je loopsessie één van de vele hardlopers die je tegenkomt aanschieten met de vraag of ze nog een leuke rondje kennen?

Google plek + hardlooproute

Op google kun je met een simpele zoekopdracht (hardlooproute + plek waar je wil hardlopen) diverse looproutes vinden.

Strava

Tip van Frankie…op Strava kun je op bijna elke plek op de wereld(zoals de camping in Frankrijk) een hardloop route vinden die al is gelopen door een mede-lopert.

Hardlooproute - bekende hardlooproute

 

Loop eens buiten je comfort zone

Wat dacht je van een tripje naar zee om eens lekker een paar kilometer door de duinen of op het strand te gaan hardlopen? Ik beloof je, dat is een training die je niet snel zult vergeten.

Hardlooproute - door de duinen

Hardlooproute - langs het strand

Het bos…de Hollandse polder...er zijn zulke mooie plekken in ons kleine kikkerlandje te vinden. Op een half uur rijden is er voor iedereen uit Nederland gegarandeerd een nieuwe omgeving te vinden waar je een enerverende nieuwe route kunt lopen.

Hardlooproute - de Hollandse polder

Hardlooproute - langs de rijn

Zoekopdracht

Heb je al een idee van de locatie? Of vind je het lastig? Waag er dan eens een zoekopdracht aan, online of op social media. Je zult veel suggesties krijgen voor hardlooproutes van verschillende afstanden. Dus trek je stoute schoenen aan en vertrek!

Als je alles al geprobeerd hebt en je echt niet meer weet welk looproute je kunt gaan lopen, dan is er altijd nog figure running!

 

Wat is figure running?

Met figuur rennen ben je letterlijk zelf het potlood! Met je looproute maak je de tekening die je wilt maken door deze als route te lopen. Als je je loopsessie met je GPS tracker (horloge of smartphone) loopt dan kun je na afloop de gelopen route als tekening terugzien op de kaart. Zo ben je creatief en gezond bezig.

De meest simpele en snelle manier om een route te lopen doe je met een GPS sporthorloge. Het voordeel van zo'n horloge is dat je de route na afloop kunt inladen in een Strava app. Deze route kun je dan delen met je online hardloopmaatjes. Lees meer over de mogelijkheden die een hardloop horloge met GPS tracking heeft in dit blog: Tips sporten met een hartslagmeter

 

Hoe start ik met figure running?

Kijk vooraf op maps

Kijk vooraf op de kaart of het figuur dat je wilt lopen wel mogelijk is. Natuurlijk wil iedereen graag “Victorie Boogie Woogie” figuur rennen…maar wellicht is het slimmer om te beginnen bij “Compositie met 2 lijnen” om bij Mondriaan te blijven.

GPS aan

Ga naar het startpunt en zet je GPS aan en druk op start

Blijf op de lijn

Blijf op de lijn lopen! De denkbeeldige lijn om je tekening te voltooien. Dit kan betekenen dat je 4 keer een rondje op de parkeerplaats moet lopen. Maar je tekening is het enige wat telt (je hebt zelf voor figure running gekozen:).

Tegen al die mensen die je nu heel raar staan aan te kijken roep je gewoon keihard “FIGURE RUNNING!”

Hardlooproute - figure running

 

Tip van Frankie

Kleine tip van Frankie…als je altijd het zelfde rondje loopt, hier is gemakkelijk een hart van te maken, zo is je eerste running figure snel een feit!

Ga naar het aanbod in hardloopschoenen dames of

hardloopschoenen heren als je oude schoenen versleten zijn.

Nu zit je natuurlijk vol met vragen! Dat is heel begrijpelijk ik sta volledig tot je beschikking via de app, mail of telefoon

 

Relevante blogs:

Runinfo: hardloopapps

Blog: hardlopen tijdens je vakantie

Blog: tips sporten met een hartslagmeter

 

Linkvermelding:

afstandmeten.nl

runnersmaps.nl

googlemaps.nl

strava.com

runkeeper.com

connect.garmin.com

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

De Oorsprong van HOKA: Het Verhaal Achter het Revolutionaire Hardloopmerk

Ontdek hoe HOKA, ontstaan in de Franse Alpen, het hardlopen revolutioneerde met zijn unieke demping en ontwerpen. Lees het verhaal achter dit populaire merk!

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2