Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer
De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Maar als het écht warm is buiten, valt dat mooie weer vaak vies tegen. Je zweet, je bent sneller moe en niet vooruit te branden in die hitte. Het is dan ook niet voor niks dat de meeste marathons in het vroege voorjaar of najaar worden georganiseerd.
In de zomer kan het tegenwoordig ook best hot worden in Nederland. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker een hittegolf en vallen letterlijk de mussen van het dak. Bij temperaturen die boven de 28 graden oplopen wordt hardlopen dan ook eigenlijk afgeraden.
Om oververhitting te voorkomen is het tevens van groot belang dat je onze hardlooptips eerst doorleest. Zo ben je goed voorbereid en kun je ook in de zomer genieten van de mooie loopsport. Enkele tips zijn ook te gebruiken bij het lopen van hardloopwedstrijden in de zomer.
Gerelateerde producten
TIP 1: ga hardlopen in de ochtend
Ga hardlopen als de buitentemperatuur nog onder de 25 graden celcius is. Je moet namelijk altijd 10 graden optellen bij de buitentemperatuur om tot de gevoelstemperatuur te komen bij hardlopen. Bedenk dat je dan dus in 35 graden hitte gaat lopen te rennen ;).
Dé gouden Tip bij hardlopen in de hitte is:
Kijk op www.weeronline.nl of de avond van te voren hoe warm het wordt. Bekijk van uur tot uur de temperatuur. Kies het koelste uur van de dag om te gaan hardlopen én als de zon minder krachtig is. Dit is meestal vroeg in de ochtend. In de avond kan het ook afkoelen maar blijft de warmte van de zon in het asfalt en beton zitten.
Natuurlijk kun je ook kijken op www.buienradar.nl.
TIP 2: loop de helft minder aan kilometers
Halveer de afstand die je normaal zou lopen als je gaat hardlopen in extreme warmte. Ben je op vakantie in een warm land? halveer dan ook altijd je afstand. Dus loop je normaal 10km, dan nu 5km. Je zal merken dat het even intens is en het voorkomt dat je de hele dag met hoofdpijn op het strand ligt.
TIP 3: ga langzamer hardlopen in hitte
Zeker als je nog niet gewend bent om te lopen in temperaturen boven de 25 graden is hét advies langzamer te lopen. Pas je tempo aan, desnoods af en toe een wandelpauze om wat te drinken. Hardlopen in extreem warme omstandigheden kost meer energie dan normaal.
TIP 4: draag zomer hardloopkleding
Ademende, luchtige hardloopkleding zorgt voor verkoeling van het lichaam. Er zijn zelfs extra verkoelende shirts voor hardlopen verkrijgbaar. Die hebben een speciale stof met extra ademende eigenschappen. Vaak aangeduid met het woord Cool in de omschrijving. De betere sportmerken als Craft en Odlo zijn gespecialiseerd in deze verkoelend stoffen voor sportkleding.
Zweetvoeten en de daarbij behorende ongemakken zijn een veel voorkomend probleem in de zomer bij hardlopers. Daarbij komt van asfalt en beton nog veel extra hitte omhoog via de hardloopschoenen. Hardloopschoenen van de betere hardloopmerken zijn daarom altijd ademend en luchtig, nooit verstikkend.
Verkoelende en goed ademende hardloopsokken helpen tegen zweetvoeten.
Wel of geen technisch ondergoed?
Het dragen van een strak onderhemdje onder de zomer hardloopkleding kan bijdragen aan het comfort. Dit hemdje zorgt voor een betere afvoer van het zweet en de warmte van het lichaam. Dit is dus zeker aan te raden! Bekijk hier ook de beste ondergoed hemdjes voor dames en heren.
Welke hardloopkleding dragen bij welk weertype?
Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit.
18 graden plus ⇒ korte broek, singlet of t-shirt eventueel van Cool materiaal, hardlooppet
14-18 graden, zonnetje wolkje ⇒ korte broek, singlet of t-shirt
14-18 graden, bewolkt en regenachtig ⇒ korte broek, dun shirt lange mouw of t-shirt met windjack
10-14 graden, zonnetje wolkje ⇒ korte of driekwart broek, t-shirt lange of korte mouw
10-14 graden, bewolkt en regenachtig ⇒ driekwart broek of lange tight, shirt lange mouw of winddichte jas over een t-shirt
5-10 graden, zonnetje wolkje ⇒ dunne lange tight, technisch onderhemd met daarover een shirt lange mouw
5-10 graden, bewolkt en regenachtig ⇒ dunne lange tight, technisch onderhemd of shirt, regenjack of windjack
Hardloopkleding advies
Hier geven we advies over de beste kleding bij hardlopen in de zomer of extreme warmte. Maar dat zijn maar een paar dagen per jaar. De meeste dagen in een jaar loop je hard in een voorjaars- of najaars temperatuur. Zo rond de 15 graden is het gemiddelde. Wil je weten wat je dan aan moet trekken lees dan eens dit informatieve blog: Welke hardloopkleding in het voorjaar?
Kom je er niet uit? Bij De Hardloopwinkel werken deskundige experts. Echte toppers met veel kennis en ervaring op het gebied van hardloopartikelen. Neem contact met ze op via whatsapp, email of de social media kanalen of kom langs in 1 van De Hardloopwinkels.
TIP 5: drink voldoende tijdens hardlopen
Drink meer dan normaal en begin een dag van te voren al met hydrateren. Zo bouw je wat extra reserves op voor het hardlopen in de zon en hitte. Neem een flesje water mee tijdens die ochtendrun. Pas wel op dat het water niet te koud is en voeg eventueel wat siroop of zout toe. Loop je langer dan 45 minuten? Dan moet je vaak al een halve liter vocht aanvullen tijdens die ene training!
Wist je dat? 3% vochtverlies al een verregaande terugval in je duurvermogen betekent! 5% vochtverlies zorgt al voor 30% prestatie vermindering.
Drink een aantal grote slokken tegelijk, ongeveer 1 keer per 20 minuten. Door grote slokken te nemen en te kiezen voor vloeibare sportvoeding zoals isotone sportdrank en isotone gels loop je minder risico op een klotsend gevoel tijdens het sporten en heb je minder kans op misselijkheid. Let erop dat je voldoende drinkt maar niet meer drinkt dan een liter per uur.
Vochtverlies tijdens hardlopen in de zomer
De optimale aanvulling is onder andere afhankelijk van je vochtverlies. Dit kun je eenvoudig meten door voor en na een hardloopsessie van minimaal een uur jezelf te wegen. Het verschil dien je minimaal aan te vullen voor- tijdens en na het hardlopen om een optimale vochtbalans te behouden.
TIP 6: kies een hardlooproute met schaduw
Bomen en huizen kunnen verkoelende schaduw leveren. Let daar op als je gaat hardlopen in de zon. De stand van de zon bepaalt waar de schaduwrijke plekken zijn om te lopen. Langs het water of in de natuur is het vaak ook frisser en koeler dan in een warme stad. Kies daarom bij hardlopen in de zomer voor de natuur.
Voor een mooie hardlooproute in de natuur kun je ook eens kijken bij: www.natuurmonumenten.nl/hardlopen.
TIP 7: bescherm je hoofd en huid tegen de zon
Het dragen van een ademende hardlooppet of klep kan ervoor zorgen dat de zon niet in je ogen schijnt. Kies bijvoorbeeld voor een witte functionele ademende cap, die is vaak koeler dan een zwarte.
De blote huid, zoals schouders en onderarmen moet je beschermen met een zonnebrand. Tijdens het hardlopen in de zomer zweet je meer, dat vocht zorgt voor een snellere verbranding van de huid.
TIP 8: draag een hardloopzonnebril
Een lichte en speciale hardloop zonnebril is een essentieel onderdeel van je 'must have' hardloopgear in de zomer. Sneeuwblindheid, minder concentratie, slechte focus er zijn diverse nadelen van het hardlopen in de zomer zonder zonnebril.
Doe je zelf een groot plezier en schaf een goede hardloopzonnebril aan. Wil je weten waarom lees dan dit blog: hardlopen met een zonnebril.
Runningquote
Hardlopen in de ochtend is bijzonder..... de vogels fluiten, de frisse lucht zorgt voor zuurstof en de wereld is nog niet ontwaakt. Probeer het eens, wij zijn al om!
Relevante blogs:
Blog: hardlopen met een zonnebril
Blog: welke hardloopkleding in het voorjaar?
Vragen?
Bel met de webshop klantenservice
App met de webshop klantenservice
Populairste blogs
Rugklachten bij hardlopen?
Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.