Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?
Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Maar ook onverwachte weersomstandigheden zoals kou, wind en regen hebben invloed op je prestatie. Hardlopen doe je vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit.
Gerelateerde producten
10 Graden regel
Kleding hardlopen 10 graden regel
De algemene stelregel bij buitensport, met name hardlopen, is dat je altijd 10 graden bij de buitentemperatuur moet optellen om tot de juiste sporttemperatuur te komen. Hierop kun je dan je perfecte hardloopoutfit bepalen voordat je de deur uitgaat.
Persoonlijke voorkeur
Het blijft altijd heel persoonlijk, de ene loper is een koukleum en de ander heeft het altijd warm. Zorg voor veel keuze in je kast, zo kun je per training de juiste beslissing nemen. Bij het dragen van meerdere lagen kun je altijd nog iets uit doen halverwege en om je middel slaan.
Wil je meer weten over hardlopen in de winter en welke kleding je dan zou moeten dragen? Lees dan meer informatie en tips over winterkleding bij hardlopen in de kou.
Hardloopkleding in het najaar
Wat je het beste kunt dragen aan hardloopkleding in het najaar hangt van het weer af.
In het najaar, zo’n beetje vanaf september, oktober, is het weer vaak heel wisselvallig. De ene dag regent het, de andere dag schijnt de zon. Maar ook de temperaturen kunnen wisselen van 18 naar 10 graden celcius op 1 dag!
Onze tip bij hardlopen in het najaar: houd rekening met deze temperatuursverschillen en zorg dat je de volgende hardloopkledingstukken in je kast hebt liggen.
Zo kun je op het laatste moment nog beslissen wat je gaat dragen.
Met deze 6 items ben je klaar voor ieder weerstype in het najaar. Volg de 10 graden regel en beslis dan wat je aantrekt bij hardlopen in het najaar:
- korte broek (dames of heren)
- driekwart (dames) of dunne lange broek (heren)
- shirt korte mouw of singlet of
- ongevoerd dun shirt lange mouw
- technisch onderhemd of korte mouw
- dunne, winddichte hardloopjas of regenjas
Hardloop ondergoed kopen
Welke hardloopkleding trek je aan bij welk weertype?
14-18 graden, zonnetje wolkje ⇒ korte broek, singlet of t-shirt
14-18 graden, bewolkt en regenachtig ⇒ korte broek, dun shirt lange mouw of t-shirt met windjack
10-14 graden, zonnetje wolkje ⇒ korte of driekwart broek, t-shirt lange of korte mouw
10-14 graden, bewolkt en regenachtig ⇒ driekwart broek of lange tight, shirt lange mouw of winddichte jas over een t-shirt
5-10 graden, zonnetje wolkje ⇒ dunne lange tight, technisch onderhemd met daarover een shirt lange mouw
5-10 graden, bewolkt en regenachtig ⇒ dunne lange tight, technisch onderhemd of shirt, regenjack of windjack
Wat draag ik bij het hardlopen als het stormt?
Bij veel wind (windkracht 4 en hoger) en storm raden wij af te gaan hardlopen. Het risico dat je een boom of tak op je hoofd krijgt is vrij groot. Ook kunnen opeens onweersbuien ontstaan, de flits is dan heel onverwachts en je kunt geraakt worden.
Wat draag ik bij het hardlopen als er veel wind staat?
Tot windkracht 3 kun je best gaan hardlopen. Het gevecht tegen de elementen is een goede training voor de spierkracht. Draag een winddichte hardloopjas die je beschermt tegen de wind en zorgt dat je bovenlichaam lekker warm blijft. Technisch ondergoed als eerste laag is dan zeker ook aan te bevelen. Door de wind koel je sneller af, niet zozeer door de kou.
Hardlopen in de regen welke kleding?
Als je in de regen gaat hardlopen kun je waterafstotende jassen of regenjacks dragen over je outfit. Een waterafstotend hardloopjack is ademend en houdt je slechts een half uurtje droog van de regen. Een regenjas is 100% waterdicht en heeft getapte naden zodat de regen er niet door kan komen. Nadeel van deze regenjassen is dat ze vaak niet zo goed ademen. Hierdoor "blaas" je jezelf sneller op omdat de warmte van je lichaam ook niet wegkan.
Bekijk alle waterafstotende damesjassen
Bekijk alle waterafstotende herenjassen
Ontdek hier de beste 100% waterdichte hardloopjacks dames
Ontdek hier de beste 100% waterdichte hardloopjacks heren
Kom je er niet uit?
Bij De Hardloopwinkel werken alleen maar hardlopers. Echte experts op het gebied van hardloopartikelen. Neem contact met ze op voor persoonlijk advies via whatsapp, email of de social media kanalen.
Voor het beste kleding advies hardlopen kun je dagelijks langskomen in De Hardloopwinkel Den Haag, Rotterdam, Bodegraven, Leiden of Noordwijkerhout.
Van welke materialen is hardloopkleding gemaakt?
Het materiaal van hardloopkleding voor dames en heren moet altijd ademend zijn en het vocht of zweet snel kunnen afvoeren. Hierdoor kan het verdampen buiten je kleding. Zo blijf jij droog en koel je niet teveel af. Het zorgt voor meer comfort en betere prestaties.
Er zijn verschillende soorten materialen die elk hun eigen specifieke eigenschappen hebben (bijvoorbeeld thermoregulatie of winddichtheid). De meeste hardloopkleding is gemaakt van polyester, acryl en polyamide. Dit zijn lichte materialen met veel ademend vermogen. Ze zijn ook flexibel en zitten daardoor comfortabel tijdens de inspanning.
Hardloopkleding van goede kwaliteit is even een investering, maar gaat ook lang mee.
Als je binnen een budget zoekt, check dan altijd even of het materiaal van goede kwaliteit en ademend is. Vermijd in elk geval katoen voor je hardloopkleding. Katoen neemt vocht en zweet op, maar houdt het ook vast waardoor je snel afkoelt.
Hardloopkleding wassen hoe vaak?
Het is niet nodig om je hardloopkleding na elke training te wassen, vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Je kan je sportkleding ook even met hand uitspoelen. Laat het echter niet in de wasmand liggen, zweet kan namelijk je kleding aantasten en vieze luchtjes blijven dan in je kleren hangen.
Wil je je hardloopkleren wassen? Check dan altijd even het wasvoorschrift. Gebruik slechts een klein beetje vloeibaar wasmiddel zodat er geen restjes achterblijven op je kleding en gebruik nooit wasverzachter. Stop je kleding nooit in de droger want zo verliest het zijn elasticiteit.
Relevante blogs:
Vragen?
Bel met de webshop klantenservice
App met de webshop klantenservice
Populairste blogs
Rugklachten bij hardlopen?
Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.