Review New Balance 1080 V11
10-11-2021
Gerelateerde producten
Het begon allemaal....
met trainingen van Femke Bol en zusjes de Witte op Papendal (links is Femke)
Op uitnodiging van New Balance Benelux hebben wij in de zomer van 2021 de kans gekregen om trainingen van Femke Bol en de zusjes de Witte te krijgen. En die kans grepen wij met beide handen aan natuurlijk.
Femke Bol is Europees kampioene en specialist op de 400 meter horden. Als 19- jarige atlete stond ze al in de halve finale van het WK. Ze is Nederlands recordhouder en heeft een bronzen medaille gehaald bij de Olympische spelen van 2021.
Lisanne en Laura de Witte zijn twee dames uit de atletiekstal van Nederland met ieder hun eigen specialisme. Lisanne is 400 meter loopster en werd 6e bij de Olympische spelen in tokyo van 2021. Laura is ook sprintster en heeft al meerdere podiumplekken behaald met onder andere de 4x400m estafette.
Deze unieke kans lieten wij, Frank en Eva, natuurlijk niet “lopen”. Dus reden wij op een maandag ochtend vroeg samen naar Papendal voor een sportieve dag. En wat hebben we genoten!
De passie en het talent van deze meiden straalde ervan af en werkte zeer aanstekelijk. Op de atletiekbaan in Papendal kregen we even een lesje sprinten, horden lopen en core stability. En dat hebben we geweten, drie dagen spierpijn. Maar het was het waard..
Die dag op datzelfde Papendal kregen we tevens de kans om de schoenen en kleding van New Balance uit te testen. De New Balance 1080 V11 is een neutrale hardloopschoen en het topmodel van New Balance Running. De beste en ultieme test is natuurlijk bij een trainingssessie van topatletes in Papendal.
Mijn eerlijke bevindingen over de New Balance 1080 V11
De schoenen voelden gelijk comfortabel, lichtgewicht en als een sok om de voeten. De eerste kennismaking was goed, dat beloofde een toffe training te gaan worden met die New Balance schoenen.
Welke maat kiezen New Balance 1080 hardloopschoenen?
Het kiezen van de juiste maat hardloopschoenen is voor iedereen lastig. Vaak heb je al jaren dezelfde maat in US, maar blijken sommige merken toch een hele andere pasvorm te hebben.
Gelijk bij het aantrekken van de 1080 V11 viel mij op dat ze best ruim zitten. Ik had mijn eigen hardloopschoenen opgegeven, US 9 damesmaat. Die maat heb ik al jaren, dus wat kon er mis gaan? Omdat ze voor mijn gevoel te ruim zaten (ten opzichte van de Brooks Glycerin waar ik normaal mee loop) heb ik besloten ze direct ter plekke te ruilen voor een US 8,5 dames.
Dat beviel al gelijk beter, echter bleef er daarmee aan de voorkant bij de tenen wel heel weinig speling over. We zouden het gaan zien op die baan, een goede manier om te testen tijdens het sprinten.
Volgens die handige online maattabel zijn de schoenen van Brooks en New Balance even lang bij dezelfde US maat. Het klopte dus dat de halve maat kleiner dichter op de tenen zat.
De pasvorm van de New Balance 1080V11 is ruim.
Oke, hij is niet persé heel erg breed en ruim, maar wel breder in de hiel en bij de tenen dan Asics en Brooks hardloopschoenen.
Het is een comfortabele neutrale loopschoen die geschikt is voor bredere voeten dan de mijne. Ik heb knokkige hielen, hoge wreef en lange tenen. De ronde teenbox, breedte in de wreef en ronde hielkap in de NB 1080 V11 zijn beter voor rondere voeten. Daarmee is de pasvorm vind ik heel geschikt voor plattere ronde voeten, voeten met korte tenen en met een lagere wreef.
Veters moest ik gelijk losser maken.
Bij het aantrekken merkte ik door mijn hoge wreef dat ik de veters van begin tot eind een stuk losser moest maken. Om knelling van de wreef tegen te gaan in de New Balance 1080 V11. Gelukkig zijn de dunne veters lang en bleef er genoeg ruimte over om fatsoenlijk te kunnen strikken.
Ik voelde een harde rand in de hielkap.
Bij het aantrekken voelde ik een verharde rand in de hiel van de schoen tegen mijn hielbot. Dit irriteerde me tijdens het wandelen, maar toen ik erop ging hardlopen was dat direct weg. Ook bij latere hardloopsessies op de weg is het niet meer voelbaar geweest, ik heb geen blaren gekregen.
New Balance 1080 V12 release in 2022 is aangepast.
Begin 2022 zal de New Balance 1080 V12 worden uitgebracht. In die nieuwe New Balance 1080 V12 zijn volgens New Balance dan ook aanpassingen gedaan. Waaronder een extra zacht kussen in de binnenzijde van de hielkap. Daarmee zal die rand minder voelbaar gaan worden. Dat lijkt me voor het eerste gevoel bij deze schoenen een goede zet van New Balance. Benieuwd naar jullie review van de New Balance 1080 V12 over deze aanpassing?
New Balance 1080 V11 test op de weg.
Tijdens de trainingssessie op de atletiekbaan, waarbij sprinten, loopscholing en hordenlopen de kern hadden voelden ze goed aan. Een beetje wiebelig was ik wel op de 1080 V11, dat had denk ik te maken met het vele foam wat onder de schoenen zit. Dit in combinatie met die zachte matras waar we op liepen zorgde voor een stukje minder stabiliteit.
De 1080 is duidelijk een hardloopschoen die gemaakt is voor de weg. Op de atletiekbaan zou mijn advies zijn om directere, minder dempende lichte (wedstrijd) hardloopschoenen te kopen.
Na de eerste prettige kennismaking op Papendal met deze schoenen ben ik ze thuis uitgebreid gaan testen. De eerste keer lopen op de stoep en fietspaden heb ik natuurlijk even rustig aan gedaan. Een beetje gewandeld, beetje hard gelopen, wat sprints en rustig gejogd. Hardlopen op een nieuw model hardloopschoenen moet je voorzichtig aanpakken, weet ik uit ervaring.
De blauwe atletiekbaan op Papendal voelde als een zacht matras, dat is toch andere koek dan die harde weg.
Daarna heb ik meerdere keren zo’n 35 tot 45 minuten op de 1080 hard gelopen op de weg en fietspaden. Zo kon ik ze eens echt goed testen. En dat beviel me beter dan verwacht! (gezien de ervaringen op de atletiekbaan)
Ze zitten zo lekker!
Buiten het feit dat de hardloopschoenen van New Balance er gewoon heel gaaf uitzien, zitten ze ook nog eens heel lekker. Direct bij aantrekken voel je de prettige aansluitende Engineered Hypoknit bovenwerk. Dit bestaat uit 1 draad en geeft daarom ook geen irritaties door gestikte naden. Het is stretchy en fris aanvoelend materiaal.
Hardlopers met een knobbel op de tenen, hallux valgus of uitgezakte kleine teentjes zullen gebaat zijn bij de 1080 V11.
Door die stretch mis je wel wat steun om de enkels, de enkels zakken wat makkelijker naar binnen. Als neutrale hardloper heb je soms met name aan 1 enkel toch nog wat steun nodig. Mijn tip zou dan zijn om er een runningzooltje in te leggen, mocht je dit nodig hebben.
De New Balance 1080 V11 voelt licht en stabiel tegelijk. De bredere vlakke zool zorgt voor een prettige landing van de voet op het asfalt.
Ultieme demping met de Foam X
De vering van de schoenen bij het hardlopen op harde ondergrond is bijzonder goed. Het Fresh Foam X materiaal voelt als een winegum iedere keer dat je erop land. Zacht maar toch stevig.
Dit mag je wel verwachten bij een top schoen als de 1080 in die hogere prijsklasse.
De dikke halve maan achtige zool helpt je voeten afwikkelen. Het lopen gaat daarbij gemakkelijker en lichter, kost minder moeite. Dit effect werkte het beste als ik mijn voeten goed optilde en recht onder mijn lichaam plaatste. Bij die looptechniek ervaar je de dikte onder de voetboog als een ultieme vering van het foam.
Pluspunten:
✅️ Stretchy ademend bovenwerk voelt als een sok om de voet
✅️ De brede vlakke zool geeft veel stabiliteit en landingsvlak op harde ondergrond
✅️ Ronde hiel en teenbox zijn zeer geschikt voor iets bredere voeten
✅️ Ze smoelen lekker, ja want het oog wil ook wat toch?
✅️ Veel demping onder de midvoet met een natuurlijke afrolling
Ervaren nadelen:
❌️ Bovenwerk bij de enkels voelt minder stevig door stretch
❌️ Iets geschikter voor wat lichtere lopers met juiste loopstijl techniek
❌️ Past minder goed bij mensen met een hogere wreef
Kortom de New Balance 1080 V11 is een lichtgewicht, cool uitziende en heerlijk zacht verende hardloopschoen. Geschikt voor vele soorten voeten, maar met name de wat rondere platte voet. De schoenen kunnen goed gebruikt worden door beginners (korte afstanden) en gevorderden die langere afstanden kunnen lopen.
Over de tester:
Eva loopt al 15 jaar hard en is al die jaren zowel in de zomer als winter blijven hardlopen met een enkele korte tussenstop. Wekelijks traint ze met een grote groep enthousiastelingen op zaterdagochtend onder begeleiding van een gecertificeerd atletiektrainster. Daarbuiten loopt ze nog zelf afstanden van 5 tot 10 km in de prachtige omgeving van het Groene hart waar ze woont. Ze heeft jarenlang in een hardloop speciaalzaak gewerkt en schoenenadvies gegeven in samenwerking met fysio- en podotherapeuten.
Vragen?
Bel met de webshop klantenservice
App met de webshop klantenservice