Blogoverzicht

De Oorsprong van HOKA: Het Verhaal Achter het Revolutionaire Hardloopmerk

In de loop van de afgelopen jaren is HOKA uitgegroeid tot één van de meest populaire merken onder hardlopers. Maar hoe begon dit revolutionaire merk? In de ruige Franse Alpen van 2009 hadden twee gepassioneerde lopers, Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud, een baanbrekend idee dat het hardlopen voorgoed zou veranderen.

Van bergafwaarts rennen als een vliegende adelaar tot de introductie van innovatieve schoenen op de weg, HOKA's reis is fascinerend en inspirerend. Lees verder om meer te ontdekken over het ontstaan van HOKA en hoe het zich ontwikkelde tot de favoriete loopschoenen onder hardlopers wereldwijd. Ook duiken we dieper in op het verschil tussen de diverse HOKA modellen hardloopschoenen die momenteel te koop zijn.

Direct naar de beste HOKA schoenen

Ontstaan van HOKA

Het merk HOKA is in 2009 in de Franse Alpen ontstaan toen Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud op het revolutionaire idee kwamen om een nieuw soort hardloopschoen te ontwerpen, waarmee sneller bergaf gerend kon worden.

Eerste ontwerp

Hun eerste ontwerp, de HOKA Mafate, was baanbrekend in de zin dat het een ongewoon hoge en brede dempingzool had. Wat ervoor moest zorgen dat de impact van het bergaf rennen beter verwerkt kon worden.

Fly Human Fly

Het uitgangspunt werd dat iedere renner zo het gevoel van vliegen kon ervaren doordat deze schoen de impact zou opvangen. Voortaan zouden alledaagse renners zich in de bergen moeten kunnen voortbewegen zoals mountainbikers dat ook al jaren konden: snel, soepel en gebruikmakend van specifiek ontworpen technieken voor de sport.

Hoka Mafate eerste hardloospchoen | Blog De Oorsprong van Hoka | De Hardloopwinkel

De HOKA Mafate is in 2009 "geboren" en werd al snel opgevolgd door de nu bekendere HOKA Bondi in 2010: het eerste model dat gebruikt kon worden voor hardlopen op de weg.

Lichter

Een aantal jaar later in 2014 kwam er een lichtere schoen voor op de weg in de vorm van de HOKA Clifton. Dit model zou daarna uitgroeien tot een ware publiekslieveling vanwege de ongewone zachte demping in de gekromde zool die voor een soepelere afrol zorgde dan toen gewoon was.

Verschillende terreinen

Al snel daarna in 2015 zag de HOKA Challenger het licht, een loop schoen die op een mix van terreinen kon worden gebruikt. Gevolgd in 2017 door de eerste stabielere modellen en antipronatie schoenen zoals de HOKA Arahi en de HOKA Gaviota.

Speedgoat

In de tussentijd in 2016 werd in samenwerking met de fameuze Amerikaanse ultraloper Karl Meltzer de nu enorm populaire HOKA Speedgoat ontworpen. Dit model was er specifiek op gericht om lange afstanden in bergachtig terrein te kunnen overbruggen.

Hoka Speedgoat 6 | De oorsprong van Hoka | Blog De Hardloopwinkel

De tot nu toe genoemde modellen zijn de grootste basis van de gehele HOKA-collectie.

Carbon X en HOKA

HOKA verwierf vooral via de prestaties van HOKA-atleten van het eerste uur Karl Meltzer, Sage Canaday, Jim Walmsley en Ludovic Pommeret internationale bekendheid wat ook oversloeg naar de wegatleten. Vooral met de lancering van de HOKA Carbon X1 in 2019 zette HOKA zich direct goed op de kaart.

Deze carbonschoen werd gelanceerd tijdens een evenement waarbij de Amerikaanse ultraloper Jim Walmsley een poging deed om het wereldrecord op de 100km te verbeteren. Dat lukte hem niet, maar hij pakte wel het Amerikaanse record op de 50 mijl. Later in 2021 deed hij een nieuwe poging met de lancering van de HOKA Carbon X2 waarbij hij net 11 seconden tekort kwam voor het wereldrecord.

De Carbon X groeide uit als één van de eerste carbonschoenen waarmee ook veel kon worden getraind naast het gebruik tijdens wedstrijden.

 

HOKA meets De Hardloopwinkel

De Hardloopwinkel co-founder Marcel kwam als eerste in aanraking met HOKA One One tijdens de UTMB-week in Chamonix in 2009. Tijdens die week is er een Expo met talloze outdoormerken die zich van hun beste kant laten zien. Marcel liep daar de CCC-afstand van 100km en tijdens de race viel het hem op dat sommige renners met schoenen liepen met aparte dikke zolen.

Interesse 

Marcels interesse was gewekt en via zijn contacten in de Nederlandse ultralopers-scene kwam hij in contact met Esther, een in Leiden gevestigde distributeur van het toen nog kleine Franse merk. Een van de allereerste modellen die Marcel in 2010 in handen kreeg was de HOKA Stinson die een enorm sponzige dempingzool als onderscheidend kenmerk had.

Hoka Stinson | Blog de Oorsprong van Hoka | De Hardloopwinkel

Het merk had een aantal jaar aanlooptijd nodig zo bleek en velen vonden het toentertijd helemaal niks. Vooral onder ultralopers en traillopers sloeg het langzaam steeds meer aan en kreeg HOKA een groeiende bekendheid. Tijdens een aantal georganiseerde testevents merkte het personeel van De Hardloopwinkel dat er zelfs mensen uit Haarlem en Amsterdam richting Leiden kwam voor dit nieuwe Franse merk.

Onbegrip

Toch stuitte het merk nog op veel onbegrip en weerstand van lopers en trainers die de royaal bemeten dempingzolen helemaal niks vonden en soms hun atleten zelfs ontmoedigden deze modellen te dragen.

Hoka historie | De Oorsprong van Hoka | Blog De Hardloopwinkel

Met de overgang in 2013 van het merk HOKA naar Deckers Brands in de VS kwam er een commercialisering op gang. Deckers Brands had al andere gerenommeerde bedrijven zoals Teva en UGGS ingelijfd en zag met HOKA nieuwe kansen liggen. Zij betaalden 1,1 miljoen dollar voor de overname. De Franse ontwerpers bleven aan maar vanaf nu gecombineerd met de Amerikaanse financiële slagkracht.

Uitbreiding assortiment

De Stinson werd vergezeld met de Clifton en de Gaviota en zodoende groeide het assortiment naar drie modellen. Marcel van De Hardloopwinkel liep zelf veel met deze schoen en naar eigen zeggen voelde het aanvankelijk als valsspelen. De zachtheid gecombineerd met een dun bovenwerk en een ronde zool zorgden ervoor dat de HOKA-schoenen heel anders aanvoelden dan tot noch toe op de markt was. In de HOKA Clifton liep Marcel zelfs zijn eerste sub3 marathon!

Hoka historie | Gevestigd merk binnen De Hardloopwinkel

HOKA groeide binnen De Hardloopwinkel uit tot een gevestigd merk en behoort de laatste jaren tot het 1 van de best verkochte hardloopmerken. Dankzij de inzet op Social Media krijgen medewerkers van De Hardloopwinkel bijna dagelijks vragen naar schoenen van HOKA.

 

Overzicht modellen

Direct naar de HOKA BONDI 8

Direct naar de HOKA CLIFTON 9

Direct naar de HOKA SKYFLOW

Direct naar de HOKA RINCON 4

Direct naar de HOKA MACH 6

Direct naar de HOKA ARAHI 7

Direct naar de HOKA GAVIOTA 5

Direct naar de HOKA SKYWARD X

Direct naar de HOKA MACH X 2

Direct naar de HOKA SPEEDGOAT 6

Direct naar de HOKA CHALLENGER 7

HOKA Bondi 8

Hoka Bondi 8 | Blog de Oorsprong van Hoka | De Hardloopwinkel

Dit model kent inmiddels de achtste versie en wordt met de HOKA Clifton gezien als een basismodel in de running wegcollectie. Bij de HOKA Bondi ligt de focus op veel demping, veel comfort en toch een soepele afrol. Dit model wordt vanwege de breedte ervaren als stabiel en is daarom ook erg populair bij wandelaars.

Het comfort komt uit een dik gevoerde hielkap en lip zodat de kans op irritatie miniem is. Door al deze kenmerken is de Bondi wel één van de zwaardere wegschoenen en is daarom erg geschikt voor de dagelijkse kilometers, herstelloopjes en de wat langere, langzame duurlopen waarbij de voorkeur gaat naar comfort over snelheid.

 

HOKA Clifton 9

Dit model is vanwege het lichtere gewicht inmiddels een populaire wegschoen geworden. De focus bij de Clifton 9 lag meer op een zachtere variant demping, meer gevoel van voortstuwing en daardoor een veerkrachtigere afzet.

Hoka historie | Clifton 9 | Hoka metarocker

Deze afzet wordt veroorzaakt door de zogenaamde Early Stage MetaRocker. Dit is de kunstmatige kromming van de zool waarbij de vorm van een schommelstoel wordt geïmiteerd. Dit zorgt ervoor dat na de landing de voet mee wordt genomen naar voren om zo een efficiëntere afzet te krijgen. Ook zorgt dit voor inherente stabiliteit. Hier mee wordt bedoeld dat de voet minder tijd krijgt om te kantelen na de landing en zodoende stabieler op het platform blijft.

Door deze kenmerken wordt het model vaker ingezet als allrounder waarmee ook wat hogere tempo’s makkelijker te halen zijn. Dat neemt niet weg dat vanwege de brede basis van de zool en het nog altijd comfortabele bovenwerk de HOKA Clifton prima geschikt is voor dagelijkse kilometers en rustige herstelloopjes.

 

HOKA Skyflow

Hoka historie | Skyflow | Blog De Hardloopwinkel

Met de introductie van de HOKA Skyflow in 2024 wil HOKA de ruimte tussen de HOKA Bondi en Clifton vullen. De HOKA Skyflow doet dat door gebruik te maken van een lichter en een meer verend schuim voor de dempingzool, gecombineerd met meer slijtrubber aan de onderkant om de duurzaamheid te vergroten.

Ook de dichtheid en de aansluiting van het bovenwerk boven en rondom de voet is iets meer gestructureerd dan bij bovenstaande modellen. Om de slijtvastheid te vergroten is er gekozen om vooral onder de hak meer slijtrubber aan te brengen.

 

HOKA Rincon 4

Hoka historie | Rincon 4 | Blog De Hardloopwinkel

De HOKA Rincon heeft voornamelijk als uitgangspunt om een alledaagse hardloopschoen zo licht als mogelijk te houden in verhouding tot de demping. Dat betekent dat er meer nadruk is gelegd op het gewicht van de schoen dan aan het comfort voor langere afstanden.

Dat wil niet zeggen dat de schoen daar ongeschikt voor is: de Amerikaanse ultraloopster Camille Herron liep meerdere ultraraces op dit model op de baan en op de weg waarbij ze meerdere langeafstandsrecords pakte. De hoeveelheid slijtrubber aan de onderkant maken de schoen ook geschikt voor workouts of voor gebruik in de gym.

 

 HOKA Mach 6

Hoka historie | Mach 6 | Blog De Hardloopwinkel

Bij de HOKA Mach 6 ligt de nadruk vooral op snelheid, een soepele afwikkeling en veerkracht. Het zijn 1 van de lichtste schoenen uit het assortiment in verhouding tot de demping. De uitlijning van de zool is zo gemaakt dat er snel afgerold kan worden en de flexibiliteit is bevorderd door het op strategische punten weglaten van het rubber. Toch heeft de HOKA Mach 6 genoeg slijtrubber om er dagelijkse kilometers mee te maken.

Men moet er rekening mee houden dat het rubber doelbewust dunner aangebracht is om gewicht te besparen en de soepelheid te vergroten. Deze eigenschappen maken de HOKA Mach 6 ook zeer geschikt voor gebruik op de atletiekbaan of als wedstrijdschoen voor degenen die (nog niet) toe zijn aan een wat duurdere schoen met een plaat.

 

HOKA Arahi 7

De HOKA Arahi 7 is 1 van de twee stabielere schoenen in de collectie wegschoenen van HOKA. Dit model maakt gebruik van een zogenaamd J-Frame om de stabiliteit in de schoen te bevorderen zonder dat de schoen onnodig stijf en onnatuurlijk aanvoelt en afrolt. Het J-Frame is een J-vormig onderdeel van de dempingzool gemaakt van steviger schuim zodat overpronatie van de voet afgeremd en zoveel mogelijk geleid kan worden.

Hoka historie | Arahi 7 | J-frame | Blog De Hardloopwinkel

Bewust maakt HOKA geen gebruik van harde blokken of inzetstukken in de zool om de overpronatie af te stoppen. Onderdeel van de filosofie van HOKA is namelijk dat ook deze categorie schoenen zo soepel mogelijk moeten afrollen. Zodoende is in deze antipronatie schoen van HOKA gekozen voor een element met steviger schuim over de hele binnenlengte van de schoen gecombineerd met veel onderbroken stukken slijtrubber zodat de schoenen relatief soepel naar voren kan afrollen.

Tot slot is er gekozen voor een gebreid bovenwerk wat ook de stabiliteit van de voet op het platform moet bevorderen. Dat zorgt er wel voor dat de pasvorm als strak kan worden ervaren.

 

HOKA Gaviota 5

Hoka historie | Gaviota 5 | H-frame | Blog De Hardloopwinkel

Dit model is eigenlijk de stabiliteitsversie van de HOKA Bondi 8. Anders dan bij de neutrale Bondi is hier gekozen voor een stabiliserend element in de vorm van een H-Frame. De voet wordt zodoende anders ondersteund dan bij het J-Frame. Denk hierbij aan een krakeling van stevig schuim wat verankerd ligt in de dempingzool. Deze schoen geeft vanwege de zoolhoogte ook iets meer demping en stabiliseert anders dan de HOKA Arahi 7.

Daarnaast is het bovenwerk bij de tenen wat ruimer en zullen lopers met een wat bredere voorvoet hier meer vrijheid kunnen ervaren.

 

 HOKA Skyward X

Hoka historie | Skyward X | Blog De Hardloopwinkel

Dat innovatie bij HOKA hoog in het vaandel staat is goed terug te zien bij de HOKA Skyward X. In dit model zitten tal van moderne technologieën dusdanig verwerkt dat ook de alledaagse loper kan profiteren van de enorme demping, vering en stuwing die door deze technieken en materialen mogelijk worden gemaakt. Allereerst is er de H-vormige carbonplaat die halverwege de zool zorgt dat de twee soorten schuim gestabiliseerd worden.

Ook zorgt deze plaat onder de hiel dat de voet bij de landing niet wegzakt maar juist naar voren wordt gerold richting de grote teen. Daarnaast wordt er van twee soorten schuim gebruik gemaakt. De bovenste laag direct onder de voet bestaat uit een licht en verend PEBA-foam. Onder de carbonplaat is gebruik gemaakt van een relatief stabieler EVA-foam zodat de schoen ondanks de flinke hoogte relatief stabiel is.

Tot slot is het bovenwerk luxe uitgevoerd met voldoende ondersteuning op de nodige plekken zodat de voet mooi stabiel op het platform blijft. Al met al een schoen die qua zoolhoogte en demping tot de buitencategorie behoort, maar vanwege het relatief hoge gewicht niet perse als een wedstrijdschoen moet worden gezien. Dit model is namelijk echt bedoeld als een luxe uitvoering van de meer bekendere modellen voor de alledaagse kilometers, herstelloopjes maar ook voor de langere langzame duurlopen. Daarnaast kan de HOKA Skyward X ook een heel goede optie zijn voor de (halve-)marathonloper die als voornaamste doel heeft de marathon uit te lopen.

 

HOKA Mach X2

Hoka historie | Mach X 2 | Blog De Hardloopwinkel

In het arsenaal van de hedendaagse competitieve loper is een schoen speciaal voor tempotrainingen en intervallen nauwelijks meer weg te denken. Deze schoenencategorie kenmerkt zich doordat de focus bij het ontwerp ligt op gewichtsbesparing, responsiviteit en veerkracht.

In de praktijk betekent dat dat schoenen in deze categorie de meest verende foams bevatten, ondersteund door een plaat met een bepaalde stijfheid in het ontwerp en een lichtgewicht bovenwerk waar slechts op strategische plekken extra dempingsmateriaal is aangebracht.

De HOKA Mach X2 voldoet aan al deze kenmerken door gebruik te maken van een bovenste laag PEBA-schuim en een onderste laag EVA-schuim met daartussen een stijve PEBAX-plaat. Deze plaat is gemaakt van nylon/plastic en zorgt ervoor dat de gekromde zool extra snel naar voren afrolt. Zo’n gekromde zool wordt een rockerprofiel genoemd en maakt gebruik van het effect van een schommelstoel als het ware.

Zodoende kan de renner gebruik maken van een benadrukte afrol naar voren toe waardoor langzaam joggen uitdagend wordt op dit type schoen. Dat is overigens ook niet de intentie van de ontwerpers aangezien de HOKA Mach X2 vooral uitblinkt tijdens tempotrainingen, baantrainingen en wedstrijden voor de lopers die de stap naar een relatief dure carbonschoen te groot vinden.

Het bovenwerk van de HOKA Mach X2 is ontdaan van overbodige luxe en heeft vooral als doel om strak aan te sluiten en de voet stevig op het platform te houden zodat de voet niet gaat schuiven. Tot slot lijkt de verdeling van het slijtrubber veel op die van de HOKA Mach 6, maar als verschil dat in de HOKA Mach X2 er uitsparingen zijn gemaakt in de dempingzool op gewicht te besparen en de flexibiliteit te bevorderen.

 

HOKA Speedgoat 6

Waar de meeste modellen van HOKA het licht zagen in Europa geldt dat niet voor de HOKA Speedgoat. Dit model werd in samenwerking met de Amerikaanse legende Karl Meltzer (bijnaam: ‘the Speedgoat’) ontworpen met als bedoeling om een brede en stabiele zool te combineren met een relatief zachte demping en voldoende grip om zo lange afstanden te kunnen rennen en wandelen in de bergen.

Die combinatie was rond 2015 relatief onbekend omdat het gros van de Europese en Amerikaanse ultralopers zoals Anton Krupicka en Kilian Jornet juist alle demping uit hun schoenen sneden om zo gewicht te kunnen besparen. Die trend werd dus volledig genegeerd met de HOKA Speedgoat die in de jaren daarna vaak werd gebruikt door de Amerikaanse toploper Jim Walmsley die verschillende prestigieuze wedstrijden wist te winnen in de VS.

De kracht van de HOKA Speedgoat 6 ligt nog steeds op het gebied van een relatief laag gewicht, gecombineerd met een robuuste Vibram-slijtzool en een strak bovenwerk. Kenmerkend voor de HOKA Speedgoat 6 is het gebruik van het zogenaamde Active Foot Frame.

Hoka historie | Speedgoat 6 | Active Foot Frame | Blog De Hardloopwinkel

Dit houdt in dat de zool zo voorgevormd is dat de voet als het ware omringd wordt door de randen van de zool. Denk hierbij aan een soort badkuipconstructie waar de voet in ligt. Dat zorgt ervoor dat ook op een ongelijke ondergrond de voet stabiel in de zool blijft zonder te kantelen. De samenwerking met een relatief strak bovenwerk is essentieel om dit voor elkaar te krijgen.

Boven de voorvoet is gebruik gemaakt van een inzetstukje van lycra, de zogenaamde Dynamic Vamp, wat het opzwellen van de voet probleemloos maakt. De voorkant van de schoen is verstevigd met een steviger laminaat om de tenen te beschermen.

 

HOKA Challenger 7

Als een schoen zowel op de weg als op de onverharde paden met lossere ondergrond gebruikt kan worden, wordt dat een hybrideschoen genoemd. De HOKA Challenger loopschoen wordt vooral gebruikt door lopers die een schoen willen gebruiken voor zowel op de weg als op de paadjes, of door lopers die tijdens hun runs op verschillende soorten terrein moet lopen. Denk hierbij aan dat men eerst verstedelijk gebied moet verlaten voordat men in de duinen of op de Heuvelrug kan lopen.

Belangrijk is dan dat de demping genoeg is om op het asfalt genoeg comfort te bieden en dat de slijtzool genoeg grip geeft om zeker van je zaak te zijn op de lossere ondergrond. De HOKA Challenger is het beste jongetje van de klas in deze categorie en kan worden gezien als een HOKA Clifton met meer grip en een strakkere pasvorm.

De 4mm noppen zorgen voor voldoende grip op de paadjes terwijl de EVA-dempingzool voldoende comfort biedt, terwijl het extra gewicht maar  vier gram bedraagd. Al deze eigenschappen maken de HOKA Challenger 7 ook een ideale schoen voor op vakantie wanneer het niet helemaal duidelijk is op welke ondergrond er ter plaatse gelopen kan worden.

 

Relevante blogs:

blog: Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

De Oorsprong van HOKA: Het Verhaal Achter het Revolutionaire Hardloopmerk

Ontdek hoe HOKA, ontstaan in de Franse Alpen, het hardlopen revolutioneerde met zijn unieke demping en ontwerpen. Lees het verhaal achter dit populaire merk!

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2