Blogoverzicht

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn bij hardlopen komt vaker voor dan je denkt. Pijn in rug tijdens hardlopen komt veel voor en is buitengewoon vervelend als je net lekker aan het sporten bent. Iedereen kan rugklachten krijgen, zowel sportieve als niet sportieve mensen.

De oplossing voor rugpijn bij hardlopers kan het aanpassen van je loopstijl of looptechniek zijn. Hiermee kun je de pijn verlichten en zelfs voorkomen. Maar ook goede bij jouw loopstijl passende hardloopschoenen doen een hoop tegen rugklachten.

In onderstaand artikel geven wij antwoorden over vragen over rugklachten bij hardlopers en wandelaars. Zo kun je hopelijk snel weer een lekker stuk gaan rennen of lekker gaan sporten.

Gerelateerde producten

Wat is de  oorzaak van pijn in rug na hardlopen?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen bij rugklachten door hardlopen, maar wat doet hardlopen met je rug?

De rug van een loper bestaat uit vele soorten structuren die best complex zijn. In de meeste gevallen is er daarom geen hele duidelijk oorzaak aan te wijzen bij pijn in rug door hardlopen. De kleine spieren zijn dan meestal onvoldoende getraind, en zo ontstaat de klacht bij hardlopen.

Hardlopen en rugpijn gaan vaak hand in hand, de belasting van het lopen is dusdanig groot dat daardoor sneller pijn in de rugspieren kan komen.

Om de klappen op de straat bij hardlopen op te vangen moet het hele lichaam hard aan het werk. De rug en vooral onderrug heeft het daarbij zwaar te verduren kun je begrijpen.

Een te snelle trainingsopbouw of onvoldoende rust kunnen de spieren in de rug niet aan en zo raken ze overbelast en geïrriteerd. Een verkeerde loophouding, loopstijl of looptechniek kunnen ook pijn in rug na hardlopen veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van rugklachten kunnen zijn:

  • verkeerde beweging maken en het schiet in de rug
  • te slappe buik- en rugspieren van de loper, mist daardoor stabiliteit
  • verkeerde loophouding
  • werk gerelateerde verkeerde dagelijkse houding
  • overbelasting of overtraining
  • de onderrug is niet flexibel genoeg
  • verkeerde (hardloop) schoenen

 

rugpijn bij hardlopen | De Hardloopwinkel blog

 

Wat zijn de beste hardloopschoenen bij rugklachten?

Bij het hardlopen moet de rug iedere keer de schok van de harde ondergrond opvangen. Daarom zijn goed dempende en stabiele hardloopschoenen van levensbelang bij het voorkomen en verlichten van rugpijn.

Iedere loper is uniek, heeft zijn eigen stijl en vorm voeten. De beste hardloopschoenen tegen rugpijn zijn diegene die perfect passen bij deze unieke loopstijl.

Laat bij pijn in rug tijdens hardlopen altijd de juiste hardloopschoenen opmeten bij een hardloopspecialist zoals De Hardloopwinkel. Met jarenlange ervaring en ondersteuning van fysio’s en podotherapeuten weten zij exact wat de beste hardloopschoen voor jou is.

Kom langs in 1 van de 5 De Hardloopwinkels of maak nu direct een plan direct een afspraak voor een uitgebreide deskundige loopanalyse.

Ook online verkoopt De Hardloopwinkel Webshop alleen maar kwalitatief de best dempende loopschoenen van betere merken als ASICS, BROOKS, SAUCONY, HOKA etc.

Wil je weten welke schoenen voor jou geschikt zijn? Doe dan nu deze online shoeadvisor en ga morgen al lopen op de best verende schoenen voor jou!

 

Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen bij rugklachten?

Buiten de juiste looptechniek zijn dempende en stabiele hardloopschoenen de beste remedie tegen rugpijn. Om erger te voorkomen of zelfs de pijn helemaal weg te nemen worden speciale schoenen voor hardlopen geadviseerd.

Hardloopschoenen zijn vaak gemaakt van softgel of foam materiaal dat meebeweegt met het lichaam tijdens het lopen. De demping in hardloopschoenen vangt de klappen op van het asfalt en verlicht de dreun op de (onder) rug. Draag daarom nooit harde, stijve loopschoenen of goedkope hardloopschoenen bij rugklachten.

Blijf volledig in balans op de straat met goede dempende en stabiele hardloopschoenen die bij jouw specifieke loopstijl passen. Sommige lopers hebben corrigerende schoenen nodig tegen het overkantelen van de enkels naar de binnenzijde. Verreweg de meeste hardlopers kunnen op neutrale, goed dempende en stabiele hardloopschoenen prima weg.

Een fijne hardloopschoen bij rugpijn kan de Brooks Ghost zijn, dit vanwege de soepelheid en stabiliteit en dat voor een prima prijs kwaliteit verhouding.

 

Is lopen slecht voor je rug?

Lopen is belastender voor je lichaam dan bijna alle andere sporten. Het kan bij onderliggende klachten niet goed zijn voor je rug om door te blijven lopen, ook bij lage rugpijn. Raadpleeg een arts bij twijfel.

Hardlopen is per definitie niet slecht voor je rug, maar doorlopen met pijn is natuurlijk niet goed, luister naar je lichaam. Ga wandelen en kijk of dat beter gaat, hou ook enkele dagen rust voordat je weer begint met hardlopen.

  • bouw de trainingsintensiteit rustig op, gebruik hiervoor een opbouwschema
  • bij blijvende klachten ga langs bij de fysio voor versterkende oefeningen van de rug
  • draag altijd kwalitatief goede hardloopschoenen
  • verbeter de looptechniek, eventueel bij een loopgroep of trainer

 

looptechniek tegen rugklachten De Hardloopwinkel

 

Wanneer specialist raadplegen bij pijn in rug door hardlopen?

Heb je één keer pijn in rug tijdens of na het hardlopen en gaat dit na een dag weer weg? Dan hoef je echt niet gelijk naar de specialist.

Bij onderstaande factoren raden wij wél aan om contact te leggen met een specialist zoals de dokter of fysiotherapeut zoals Fysiotherapie Keulen en Brusse in Bodegraven.

  • De rugpijn is er ineens ingeschoten
  • Na 5 dagen is de pijn nog steeds niet weg
  • Je wordt al 2 weken wakker met een stijve rug
  • De rugklachten zijn na 5 dagen niet weg
  • Je traint voor een marathon en wil graag je trainingen zo snel mogelijk weer oppikken

 

Rugklachten en shin splint is er een verband?

Shin splint is hetzelfde als scheenbeenpijn. Een klacht die vaak ontstaat bij het te snel opbouwen van de belasting, hierdoor komt er te veel druk op het scheenbeenvlies waardoor een irritatie ontstaat die kan uitgroeien tot een ontsteking.

Overbelasting aan de binnenzijde of buitenzijde van het been kan ook een oorzaak van rugklachten zijn. Bijvoorbeeld doordat je op verkeerde hardloopschoenen hardloopt die te weinig ondersteuning bieden bij het over- of onderproneren. Deze overbelasting kan zorgen voor een pijn aan het onderbeen zoals bijvoorbeeld shin splints.

Meer informatie nodig over scheenbeen klachten lees dan ook dit blog; shin Splints wat nu?

 

Rugklachten door knieklachten

Het overbelasten van de knieen door een verkeerde stand van de benen of hardlopen op slechte hardloopschoenen kan zorgen voor een verkeerde bekkenstand.

Bij een scheefstand van het bekken door bijvoorbeeld knieklachten zal de onderrug als eerste gaan protesteren en ligt de rugblessure op de loer.

Wil je meer weten over knieklachten? lees dan ook eens ons blog; kniepijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

 

Rugklachten bij hardlopen hoe te voorkomen?

Heb je pijn in rug tijdens hardlopen, dan wordt geadviseerd om even rustig aan te doen en je rust te pakken. Maar hoe voorkom je nu dat de rugpijn terugkomt?

Een veel voorkomende blessure is lage rugpijn bij hardlopen. Daar zitten de aanhechtingen van de spieren rondom de heupen en het bekken. Bij hardlopen draait alles om balans, de spieren moeten het lichaam rechtop zien te houden en werken daardoor harder bij hardlopen.

Hier geven we je 4 handige tips om rugklachten tijdens en na hardlopen te voorkomen:

1. Loop ook eens onverhard, de impact tijdens het hardlopen op je rug wordt zo aanzienlijk minder. Asfalt is gewoon hard.

2. Vervang je hardloopschoenen regelmatig, na 750 kilometer of minimaal 1 jaar gebruik. Het foam in de hardloopschoenen hard uit en hierdoor verdwijnt de demping in hardloopschoenen en wordt deze ieder jaar minder.

3. Bij rugklachten is de kans op een lopersknie of liesblessure door hardlopen ook groter. Alles staat met elkaar in verbinding en de rug is daar een belangrijk onderdeel van. Maak de rug losser door massage of stretchoefeningen om de soepelheid te behouden.

4. Doe iets aan je core bij rugklachten, zo worden de rugspieren harder om de klappen van het lopen op te vangen. Versterk je core door buik- en rugspier oefeningen te doen. Hiermee voorkom je kans op ergere rugblessures en kun je snel weer lekker verder gaan met deze geweldige sport!

 

Rugklachten door hielspoor?

Er is geen direct verband tussen rugklachten en hielspoor. Echter is het wel zo dat bij hielspoor klachten de belasting in het lichaam verandert.

Hielspoor wordt over het algemeen ervaren als een zeer pijnlijke blessure. Het ontzien van deze pijn kan resulteren in een overbelasting van de andere gewrichten in het lichaam. Scheenbeen -, knie klachten maar ook rugklachten zijn hiervan vaak een direct gevolg.

Wil je meer weten over hielspoor? Lees dan ook eens dit blog; hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

 

Last van je rug en beginnen met hardlopen?

Als je wil beginnen met hardlopen en je hebt al last van je rug, raden wij af om nu direct te gaan rennen op de straat. Hardlopen maakt de klachten alleen maar erger, de belasting van deze sport is te groot op de rug.

Begin eerst met wandelen en kijk hoe dat gaat. Overleg met een arts als je wil beginnen met hardlopen en je hebt rugpijn.

Rustig opbouwen van de loopsport is key voor blessurevrij sporten!

Klik op dit 5km hardloopschema om het hardlopen (weer) rustig op te bouwen:

5 KM hardloopschema

Naast een opbouwschema zijn ook goede schoenen voor hardlopen het belangrijkste om rugklachten te voorkomen of te verlichten. Goede dempende hardloopschoenen met de juiste stabiliteit en eventuele ondersteuning zorgen ervoor dat de knieën ontlast worden van de schokken.

 

Relevante blogs:

Blog: Shin Splints wat nu?

Blog: kniepijn bij hardlopen, wat kun je eraan doen?

Blog: Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Blog: hardlopen en achillespeesklachten

Blog: hardlopen en pijn in heupen

Hardloopadvies: Hardloopblessures behandelen en voorkomen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

De Oorsprong van HOKA: Het Verhaal Achter het Revolutionaire Hardloopmerk

Ontdek hoe HOKA, ontstaan in de Franse Alpen, het hardlopen revolutioneerde met zijn unieke demping en ontwerpen. Lees het verhaal achter dit populaire merk!

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2