Waarom hardloopschoenen rouleren?
Er zijn van die medewerkers bij De Hardloopwinkel die veel, heel veel hardloopschoenen hebben staan in hun kast. En elke run lopen ze op een andere schoen.
Naast het alvast testen van onze collecties die nog niet te koop zijn is er vast nog een andere reden dachten wij. Waarom doen zij dit?
En na een klein rondje door alle winkels en webshop zijn we erachter!
Hun verhalen zijn wel uitlopend, hier een paar op een rijtje die zij willen delen met alle hardlopers.
Voor elk doel een andere hardloopschoen?
Niet elke training of wedstrijd is hetzelfde. De ene training is rustig of een herstel training en voor de andere keer een snelle interval of een lange duurloop.
In iedere schoen vind je juist het belangrijke wat bij die training hoort.
Dus je gaat meer kijken naar een specifieke schoen. Een schoen die wellicht lichter is, met een carbonplaat of juist een schoen met extra veel demping voor de rustige duurloop.
Ook de ondersteuning vinden ze belangrijk en het gebruik van een inlegzool of juist niet.
Blessures voorkomen..
Door verschillende schoenen te gebruiken en het afwisselen hiervan kan de kans op blessure afnemen. Hardlopen is een eenzijdige sport en elke stap is hetzelfde.
Elke schoen is anders, andere pasvorm, demping, ondersteuning, zoolstructuur, gewicht van de schoen en hieldrop.
Door de verschillende schoenen af te wisselen in combinatie met je training wordt de belasting wat kleiner en minder eenzijdig en zo verklein je de kans op overbelasting. Je lichaam belast je iedere keer een beetje anders.
Overbelasting komt uiteindelijk door vooral te vaak dezelfde training te doen of te snel kilometers willen maken in te korte tijd (opbouw naar een wedstrijd) en te weinig hersteltijd te nemen.
Ontdek meer informatie over herstellen na hardlopen in dit blog.
Minder snelle slijtage!
Als je hardloopschoenen gaat afwisselen, slijten de schoenen ook minder snel. Schoenen hebben langer de tijd om het vocht of regenwater te laten verdampen.
De demping, ook wel tussenmateriaal genoemd, van de schoenen vangt je lichaamsgewicht op, dus bij iedere stap wordt het tussenmateriaal samengeperst en zet weer uit. De demping gaat dan langzaam uit de schoenen.
Als de schoenen langer de tijd hebben om te herstellen, kunnen ze beter terug komen in de oude vorm.
Tweederde van de hardlopers koopt per jaar twee of meerdere paren hardloopschoenen. Als je 1 of 2 keer per week een rondje loop van een uur is het niet echt nodig om meerdere paren te hebben.
Ga eens goed bijhouden hoeveel kilometers je loopt.
Leuke apps, zoals Strava en Garmin, kunnen je helpen om dit bij te houden. Een hardloopschoen gaat tussen de 500 tot 800 kilometer mee, dit is uiteraard wel afhankelijk van het type schoen.
En naast de kilometers telt ook de tijd mee, na 2 jaar (gebruikt of ongebruikt) is de demping helaas helemaal op.
Twijfel jij over de staat van je huidige schoenen? Kom eens langs in de winkel en misschien gaat er een hele nieuwe hardloopwereld voor je open.
Lees meer in dit artikel over wanneer je je hardloopschoenen moet vervangen
Heb jij oude hardloopschoenen, die nog een 2de hardloop leven waard zijn? Lever ze in bij de winkels.
Sneakerimpact een mooi project geeft jouw schoenen een 2de kans!
Relevante blogs:
Blog: wanneer hardloopschoenen vervangen
Vragen?
Bel met de webshop klantenservice
App met de webshop klantenservice
Populairste blogs
Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.
Waarom hardloopschoenen rouleren?
Waarom lopen veel hardlopers op zo veel verschillende soorten hardloopschoenen? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel..