Blogoverzicht

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Hoe werkt thermo kleding?

Van thermokleding dragen word je niet zomaar vanzelf lekker warm, dat is een fabeltje. Om warm te worden zal je toch écht nog moeten gaan hardlopen;).

Voor het vasthouden van de warmte van je lichaam draag je thermo kleding als eerste strakke laag direct op de huid. Zo koel je niet te snel af bij intensieve buitensporten en zweten.

Thermo kleding is gemaakt van een naadloze holle polyester vezel dat zweet en warmte supersnel naar buiten afvoert. Bij intensief buitensporten ga je zweten, dat vocht moet snel afgevoerd worden om afkoeling te voorkomen. Door een strakke laag ondergoed dat ademt te dragen creeer je een tweede ademende huid.

Thermo kleding zit als een aansluitende tweede huid, in de vorm van sportondergoed, ook wel thermo shirt genoemd. Het zorgt in de winter voor de afvoer van zweet en houdt de warmte dicht bij je lichaam. Technisch ondergoed of een thermo shirt is gemaakt van de juiste ademende stoffen en zijn vaak strakker van pasvorm.

Ook thermo onderbroeken hebben diezelfde werking. Liezen en hamstrings blijven zo bespaard van blessures tijdens het hardlopen. Het zachte materiaal voert het zweet af naar de volgende laag hardloopkleding of de tussenlaag.

Je kan bij thermokleding kiezen uit een hemd, shirt korte- of lange mouw. Afhankelijk van het weer en je eigen lichaamsthermometer. 

Gerelateerde producten

Wanneer thermo ondergoed dragen met hardlopen?

Thermo ondergoed of technische onderkleding draagt iedere buitensporter die zich inspant. Voor hardlopers is er de 10graden plus regel, al blijft het persoonlijk wanneer je wat draagt. 

In principe kan men thermo ondergoed het hele jaar blijven dragen. Daar het zorgt voor een ultieme balans van de lichaamseigentemperatuur.

Met Thermo kleding voorkom je onnodig energieverlies door opwarming of afkoeling van de lichaams temperatuur.

thermo ondergoed Odlo De Hardloopwinkel

 

10 gradenregel bij hardlopen en de beste hardloop kleding

Als je gaat hardlopen in de winter kun je de 10graden plus regel aanhouden voor de optimale keuze in hardloopkleding. Bekijk op weeronline of buienradar hoe koud het is buiten en tel er dan 10 graden bij op. Dat is de gevoelstemperatuur met hardlopen.

De beste hardloopkleding tips bij hardlopen in de winter of kou lees je in dit artikel: blog: hardloopkleding in de winter.

Wind, regen, storm en sneeuw kunnen die temperaturen wel beïnvloeden. Hier geven wij vrijblijvend kledingadvies bij hardlopen in de winter. 

Is het buiten:

-10 tot 0 graden ?  > draag thermo ondergoed+shirt lange mouw+hardloopjas+winterbroek

0 tot 10 graden  ?  > draag thermo ondergoed+shirt+hardloopjas+hardloopbroek

10 tot 15 graden ? > draag thermo ondergoed+windjack of shirt+hardloopbroek

+15 graden ?          > draag verkoelend technisch ondershirt of shirt korte mouw+korte broek

Meer informatie over welke hardloopkleding je het beste kunt dragen in het voorjaar vind je in dit informatieve artikel: welke kleding bij hardlopen in het voorjaar?

Wat is een zweetshirt?

Een zweetshirt is de algemene benaming voor technisch ondergoed wat in de zomer wordt gedragen. Er zijn verschillende benamingen voor ondergoed online te vinden, eigenlijk betekenen ze allemaal hetzelfde, namelijk de 1e laag. Thermo kleding, technisch ondergoed of zweethemden, ze betekenen allemaal hetzelfde.

Thermo ondergoed, technisch ondergoed, thermisch ondergoed, functioneel ondergoed, hardloopondergoed. De gemene deler in al deze benamingen is duidelijk ondergoed!

En hier zit gelijk het belangrijkste wapenfeit van dit technisch onderdeel en belangrijkste van je hardloopkleding. Je draagt het namelijk als ondergoed en een 1e laag direct op de huid.

Een zweethemd is een singlet wat strak om het lichaam zit en van dun stretchy materiaal is gemaakt. Door de holle polyestervezels blijft de huid droog en koel onder warme omstandigheden.

 

Wanneer thermo kleding dragen?

Thermo kleding kun je het hele jaar dragen. Natuurlijk bij koude weersomstandigheden maar zeker ook in het voorjaar en najaar. Zelfs in de zomer raden wij technisch ondergoed aan, dit zorgt voor de juiste temperatuur waardoor je niet oververhit kunt raken.

Is het heel warm buiten dan heb je vaak aan 1 laag genoeg, maar hangt deze laag los om je lichaam heen dan loopt dit niet heel erg comfortabel. Probeer eens bij extreme hitte een nauw aansluitend thermo singlet ondergoed ook wel zweethemd genoemd. Je zult merken dat dit veel comfortabeler is. Maar ook in de winter of tijdens kou en wind is soms alleen een 1e laag voldoende om je comfortabel te laten sporten zowel buiten als in de sportschool.

In het segment ondergoed kun je kiezen tussen de volgende verschillende bovenstukken;

shirts lange mouw ondergoed hardlopen

shirt korte mouw ondergoed hardlopen

singlets ondergoed hardlopen

wat je kiest is persoonlijk en hangt erg af van het feit of je het snel warm hebt of niet.

Voor het onderlichaam zijn er boxershortsslipsstrings en lange onderbroeken. Het blijft van groot belang om géén katoen te dragen onder je ademende hardloopkleding. Katoen heeft de eigenschap vocht vast te houden en daardoor koelt je lichaam veel te snel af (wat weer onnodige energie kost).

thermo kleding odlo De Hardloopwinkel

 

Beste thermo shirt hardlopen

Het beste thermo shirt met hardlopen is gemaakt van hoge kwaliteit holle vezels die het vocht niet opnemen maar juist afvoeren naar buiten. Bij DeHardloopwinkel is een assortiment samengesteld in de beste thermo shirts voor hardlopen.

Hardloop ondergoed dient altijd nauw aansluitend te zijn maar moet wel comfortabel aanvoelen als een zachte tweede huid. De betere sportmerken als Craft en Odlo hebben zich gespecialiseerd in technisch ondergoed. Zo blijven zij constant ontwikkelen en verbeteren. Duurzame stoffen en gerecycelde polyesters zijn bij deze buitensport gespecialiseerde merken eerder de regel.

Er is een groot verschil in kwaliteit onder technisch sportondergoed. De goedkopere merken gebruiken een polystervezel die minder uitgewerkt is en daardoor niet goed kunnen opdrogen.

Duurzame thermo ondergoed

Duurzame thermo kleding is met een enorme opmars bezig onder de betere ondergoedmerken. De buitensport gespecialiseerde sportmerken zoals Craft en Odlo gebruiken inmiddels in meerdere thermo ondergoed duurzame gerecyclede polyestervezels. 

lees hier meer over duurzame materialen van Craft ondergoed

lees hier meer over duurzame materialen van Odlo ondergoed

Hardloop ondergoed voor zomer of winter?

Craft ondergoed hardlopen ademen beter en voeren het zweet supersnel af. Hiermee blijf je droog tijdens het intensieve sporten.

Het Cool materiaal van een Craft technisch ondershirt hardlopen met de aanduiding Cool of dry, koelt zelfs je lichaam af bij extreme warmte!

Bij hardlopen in de zomer is dunner technisch ondergoed aan te raden, dit zit strakker om het lichaam en heeft een zweetafvoerende werking.

De warmste thermokleding wordt gemaakt van merino wol en heet Warm Odlo en Craft. Deze warme thermo kleding is vaak dikker van stof en heeft een thermische werking op de huid. Vooral bij hardlopen in extreme kou aan te raden.

 

Relevante blogs:

Blog: hardloopkleding in de winter

Blog: hardloopkleding voorjaar

 

Oké geen excuses meer...trek je thermo kleding aan en ga nu naar buiten!

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Blaren voorkomen en behandelen

Door wrijvingen op de huid raakt de diepere huidlaag beschadigd, door deze beschadiging hoopt vocht (plasma) zich op in of onder de opperhuid. Lees meer in dit artikel.

De Oorsprong van HOKA: Het Verhaal Achter het Revolutionaire Hardloopmerk

Ontdek hoe HOKA, ontstaan in de Franse Alpen, het hardlopen revolutioneerde met zijn unieke demping en ontwerpen. Lees het verhaal achter dit populaire merk!

Wat zijn Carbon hardloopschoenen?

Carbonschoenen zijn hardloopschoenen die een Carbon ook wel koolstofvezel plaat bevatten in de zool. Deze Carbon plaat helpt de elite runners en snelle lopers in het verbeteren van hun pr…

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2