Duurzame sportmerken hardlopen

 

duurzame hardloop producten

Alle duurzame producten bij De Hardloopwinkel zijn te herkennen aan dit groene blaadjes logo.

Wij als retailer (De Hardloopwinkel) zullen altijd kritisch blijven naar een merk over hun impact op het milieu maar kunnen niet 100% garant staan voor de duurzaamheidsdoelen en zijn gebonden aan de informatie die ons wordt verstrekt. 

Gelukkig zien we de laatste jaren wel steeds meer verbeteringen in het gebruik van gerecycelde materialen en eerlijkere productieprocessen, waarbij productie in Europa ook een steeds belangrijkere factor speelt in de reductie van CO2 uitstoot. Duurzame sportkleding en duurzame sportschoenen bestaan niet, wel op duurzamere wijze gemaakte sportkleding en -schoenen dan voorheen. Hiermee worden al kleine stapjes gezet naar een betere wereld.

De volgende sportmerken waar De Hardloopwinkel mee samenwerkt hebben duurzaamheid in hun bedrijfsvoering inmiddels breed omarmd:

CRAFT ODLO
FUSION STOX
BROOKS SAUCONY
ASICS

NEW BALANCE

MIZUNO

 

 


CRAFT sustainability

De Hardloopwinkel werkt al meer dan 20 jaar samen met het duurzame sportmerk Craft.

Craft is een leverancier van sportproducten uit Zweden. Zij integreren duurzaamheid in de kern van hun dagelijkse bedrijfsvoering. Het werk omvat onder meer het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen.

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het introduceren van organische en milieuvriendelijke materialen. Lees meer over Craft sustainability en hun doelen voor de komende jaren:

www.craftsportswear.com/duurzaamheid

Craft gebruikt in vele kledingstukken inmiddels al gerecycled polyester of een deel gerecycled polyester. Ook voor de verpakkingen maakt het merk al vaak gebruik van gerecyclede materialen. 

De door Craft gebruikte toeleveranciers van polyester en andere materialen moeten altijd de regels van de laatste chemicals legilation (REACH) volgen voordat ze gebruikt worden in Craft hardloopkleding. Daarbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk onnodige toevoegingen in de polyesters te stoppen en de materialen puur te houden. Door dit te doen zijn de mogelijkheden om te recyclen makkelijker.

In sommige producten gebruikt Craft pure wol, dit is diervriendelijke wol.

 

Craft SEAQUAL ® YARN    

SEAQUAL Polyester wordt in Craft Extreme X producten verwerkt en is gerecycled polyestergaren van hoge kwaliteit dat gemaakt is van hergebruikte PET en plastic zwerfafval van zee.

SEAQUAL INITIATIVE is een unieke samenwerkende gemeenschap (uit Spanje) die plastic vervuiling bestrijdt. SEAQUAL INITIATIVE werkt samen met de afvalbeheer- en recyclingindustrie om zwerfvuil op zee om te zetten in Upcycled Marine Plastic, zodat toonaangevende merken en fabrikanten inspirerende duurzame producten kunnen maken.

Zwerfvuil van onze stranden, gevonden op de oceaanbodem en het oppervlak, of via rivieren en estuaria in onze oceanen terechtgekomen, wordt verzameld door schoonmaakprogramma's. Het wordt vervolgens gesorteerd in verschillende materiaalsoorten. Het plastic gedeelte wordt gereinigd en omgezet in Upcycled Marine Plastic bij door SEAQUAL INITIATIVE goedgekeurde faciliteiten. 

Het wordt vervolgens teruggegeven aan de industrie om te worden omgezet in mooie, nieuwe, duurzame producten.

  • SEAQUAL®YARN is een 100% post-consumer gerecycled polyestergaren van hoge kwaliteit dat Upcycled Marine Plastic van SEAQUAL INITIATIVE bevat.
  • SEAQUAL®YARN is qua fysische eigenschappen vrijwel identiek aan nieuw polyester en is verkrijgbaar in verschillende maten en afwerkingen (zowel in continu filament als in stapelvezel).
  • SEAQUAL®YARN wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen, waaronder kleding en accessoires, meubel- en autobekleding, woninginrichting en technisch textiel.
  • SEAQUAL®YARN bevat ongeveer 10% Upcycled Marine Plastic (van plastic zwerfvuil op zee), de overige 90% is post-consumer PET van landbronnen.

Kijk voor meer informatie over SEAQUAL op: www.seaqual.org/

 

Craft STANDARD 100 by OEKO-TEX®

STANDARD 100 by OEKO-TEX® is één van s'werelds bekendste labels voor textiel dat is getest op schadelijke stoffen.

Als een product de STANDARD 100 label heeft, kun je er zeker van zijn dat ieder component van dit stuk textiel, iedere draad, knoop en andere accessoires is getest op schadelijke stoffen en het artikel dus veilig is voor de volksgezondheid en het milieu.

De tests worden gedaan door onafhankelijke OEKO-TEX® partners op basis van de OEKO-TEX® criteria catalog. Deze catalogus wordt 1 keer per jaar geupdate met nieuwe wetenschappelijke kennis. Zodat de fabrikanten van de artikelen hier constant gebruik van kunnen maken en zeker zijn van een veilig product.

Kijk voor meer informatie naar: www.oeko-tex.com

 


 

ODLO

Het bekende outdoormerk Odlo is 1 van de meest duurzame sportmerken van dit moment en al meer dan 15 jaar een vast onderdeel van De Hardloopwinkel kleding collectie.

FAIR WEAR FOUNDATION LIDMAATSCHAP ODLO:

Al in de jaren negentig ondertekende ODLO een gedragscode met zijn fabrikanten. In 2009 werd het herzien om in overeenstemming te zijn met de vereisten van de Fair Wear Foundation en werd het opnieuw ondertekend door elk van de fabrikanten.

Deze meest restrictieve code op de markt is gebaseerd op de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

ODLO is een lid, met de status van leider, van de Fair Wear Foundation (FWF). Die ernaar streeft de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie wereldwijd te verbeteren. FWF controleert of producenten zich aan hun gedragscode houden en passende verbeteringen aanbrengen.

Als multistakeholderinitiatief is de onafhankelijkheid van FWF gegarandeerd omdat het wordt bestuurd door vakbonden, ngo's en bedrijfsverenigingen. Transparantie en verantwoording zijn sleutelprincipes van de organisatie.

FWF-leden werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in fabrieken die over de hele wereld genaaid textiel produceren. De basis van de samenwerking tussen FWF en zijn leden is de code van arbeidspraktijken. Acht arbeidsnormen vormen de kern van deze gedragscode. FWF-leden zijn contractueel verplicht om aan deze normen te voldoen.

FWF verifieert of bedrijven de code van arbeidspraktijken naleven door middel van fabrieksaudits en klachtenprocedures, door middel van audits van de managementsystemen van haar leden en door uitgebreid overleg met belanghebbenden in de producerende landen. 

FWF deelt haar kennis en (lokale) contacten met haar aangesloten bedrijven, waardoor zij toegang krijgen tot informatie over lokale wetgeving, arbeidswetgeving en cultuur.

Leden moeten een effectief controlesysteem opzetten, inclusief fabrieksaudits, fabriekstrainingen en fabrieksbezoeken. FWF heeft een klachtenprocedure waarmee fabrieksarbeiders anoniem misbruik kunnen melden in verband met arbeidsomstandigheden. Om werknemers bewust te maken van arbeidsrechten, biedt FWF ook Workplace Education Program aan.

Meer informatie over Odlo en duurzaamheid:

www.odlo.com/sustainability-social-responsibility

 

ODLO BE AWARE OF WHAT YOU WEAR

De nieuwe Warm ECO-collectie brengt hoogwaardige uitrusting met een minimale impact op het milieu. Zowel de Performance als de Active Warm Eco-collecties zijn gemaakt van gerecycled garen, waarbij gebruik wordt gemaakt van PET-flessen en de productie van nieuw polyester wordt vermeden. 

De Performance Warm Eco maakt gebruik van een state-of-the-art naadloze technologie. Daar waar het lichaam gevoelig is voor kou, combineert de organische body mapping constructie naadloos isolerende 3D-gebreide structuren, zodat de warmte blijft waar je het nodig hebt. In die zones waar warmteafvoer belangrijk is, wordt overmatige warmte door de maasstructuren weggevoerd.

 


 

BROOKS 

Met het duurzame schoenenmerk Brooks werkt De Hardloopwinkel al enige tijd samen, mede door hun focus op duurzaamheid, als koploper in de sustainability en inmiddels groot gebruik van duurzame materialen.

Brooks is het grootste hardloopschoenen brand ter wereld. Dat zich tevens als enige sportmerk volledig legt op hardlopen cq running. Brooks heeft de laatste jaren de focus gelegd op meer en meer gebruik van gerecyclede materialen op de twee grootste ingrediënten in hun hardloopschoenen en kleding, polyester en EVA.

Voor het polyestergebruik in het bovenwerk en de stoffen van de schoenen wordt nu al minimaal 30% recycled materiaal gebruikt. Dit percentage groeit de komende jaren.

 

BlueSign certificaat

Brooks heeft het BlueSign certificaat sinds 2014 en heeft als doel om in 2023 alle gebruikte stoffen materialen met het BlueSign certificaat te produceren.

BlueSign is een certificaat opgericht door kledingbedrijgen om de veiligheid en gezondheid van consumenten en werknemers te garanderen. Door efficient gebruik van grondstoffen en volgens ecologische criteria. Het verminderen van water- en luchtvervuiling is hierbij belangrijk.

De criteria voor schadelijke stoffen zijn opgenomen in deze Bluesign substances list; 

 

The Climate Pledge

Brooks heeft als eerste atletisch merk the Climate Pledge ondertekend en is daarmee koploper op het gebied van sustainability. Daarmee gaan zij de uitdaging aan om in 2040 0% CO2/koolstoof uit te stoten. Deze Climatepledge is inmiddels al door meer dan 50 bedrijven uit diverse sectoren wereldwijd tijdens het parijsakkoord ondertekend, waaronder bijv. Amazon.

De eerste stappen voor een beter milieu zijn al gezet door Brooks. Zo hebben ze de intentie om in 2023 alle textiel (waaronder ook het bovenwerk van hardloopschoenen) 100% van gerecyclede petflessen te maken.

In de Brooks Glycerin 19 dames en heren zitten nu al 4 gerecyclde flessen per schoen verwerkt. Wat ook in de upper, tong en veters verder verwerkt zal worden.

Brooks Ghost is in de 14e versie gelanceerd in 2021 als de meest klimaat neutrale hardloopschoen van Brooks. Vele onderdelen zijn gemaakt van gerecyclede stoffen en slijtvaste materialen. Bij de productie is zoveel mogelijk energieneutraal gewerkt. Wat niet mileuvriendelijk mogelijk was om te maken, is gecompenseerd door investeringen in bossen, landgebruik en duurzame energiebronnen.

Brooks ghost 14 co2 neutraal

 

BioMoGo DNA

In de mid/tussenzolen van meerdere Brooks hardloopschoenen waar BioMoGo in is verwerkt kan de garantie worden gegeven dat hier een organisch en niet giftig materiaal in is verwerkt.

BioMoGo is een organische materiaal en breekt 50x sneller af als het terecht komt in de natuur dan gewone EVA. Biomogo zit inmiddels in vrijwel alle hardloopschoenen Brooks verwerkt, vaak  met benaming DNA loft.

  • Brooks Ghost
  • Brooks Adrenaline
  • Brooks Launch en Launch GTS
  • Brooks Cascadia
  • Brooks Glycerin en GTS

 

Schoenendoos Brooks =100% gerecycled 

De schoenendoos van Brooks schoenen is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en tevens 100% opnieuw recyclebaar.

 

Brooks hardloopschoenen zijn Vegan

Brooks hardloopschoenen zijn op dit moment allemaal 100% vegan. Behalve de wandelschoenen, deze zijn van leer gemaakt.

Bekijk via deze link meer informatie over wat Brooks Running doet aan duurzaamheid: Running Responsibly

 


 

SAUCONY

Als duurzaam merk is Saucony inmiddels een vaste waarde in de running schoenen collectie van De Hardloopwinkel.

Minder en de lichtste voetprint voor verbetering van het milieu en de aarde, is hét motto van Saucony. 

Door minder gebruik van plastics en meer gerecycled, natuurlijk of andere eco vriendelijke materialen waar mogelijk, is Saucony al een heel eind op de goede weg naar duurzaamheid.

Als lid van The Sustainable Apparel Coalition, een leidende groep voor duurzame productue van kleding, schoenen en textiel, zorgt Saucony voor transparantie bij alles wat ze doen.

Teams van Saucony hebben hard gewerkt om meer duurzame en gerecyclede onderdelen in het gehele bedrijfsproces in te voeren. Zo is van kledinglabel tot schoenendoos nagedacht over een duurzame oplossing. Hiermee zorgen ze voor minder afval en milieuvervuilende verpakkingen van hun hardloopschoenen en duurzame sportkleding.

Zo is inmiddels in de gehele kledingcollectie van Saucony al gerecycled polyester en organisch katoen verwerkt. Vanaf winter 2021 zal iedere nieuwe performance stijl gerecyclede materialen bevatten. 

 

saucony duurzaamheid

De hardloopschoenen van Saucony zijn vaak al deels van gerecycled materiaal gemaakt. Het bovenwerk en bijv. de schoenveters zijn van 100% gerecycled polyester. Maar daar blijft het niet bij, er zijn tevens ontwikkelingen gaande waarbij meerdere onderdelen van de schoenen vervangen gaan worden voor gerecycled of duurzame onderdelen.

Saucony hangtags, labels en schoenendozen zijn inmiddels ook voor 80% gemaakt van afval en gerecycled papier en karton.

 


 

ASICS

Als 1 van de grootste runningbrands ter wereld kan Asics een statement maken door duurzaamheid hoog op het programma te hebben staan, omdat zij dit ook doen zijn ze nog steeds een gewaardeerd partner van De Hardloopwinkel.

Doordat de productie van maagdelijk polyester schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, is ASICS vastbesloten om uiterlijk in 2030 alle maagdelijke polyestermaterialen die in kleding en het bovenwerk van schoeisel worden gebruikt, te vervangen door duurzamere, gerecyclede alternatieven. 

Het merendeel van het door ASICS gerecyclede polyestermateriaal is afkomstig van gerecyclede petflessen.

ASICS werkt nauw samen met verschillende innovatieve recyclingpartners en materiaalleveranciers om het hergebruik van textielproducten en reststoffen afkomstig van consumenten te verbeteren en op te schalen. ASICS producten die gerecycled materiaal uit textiel bevatten, zijn te herkennen aan het speciale label.

Deze producten voldoen allemaal aan de Global Recycled Standard (GRS). Dit is een internationaal, vrijwillig programma dat eisen stelt aan een onafhankelijke certificering die het gebruik van gerecyclede materialen verifieert, de Chain of Custody certificeert en sociale en ecologische goede praktijken garandeert. Ook wordt het gebruik van bepaalde chemicaliën beperkt.

https://www.asics.com/on/demandware.static/-/Sites-asics-eu-Library/default/dwe5cb85e7/images/hangtag-recycled.jpg

Als je het label gerecycled of gerecycled uit textiel op een ASICS product vindt, bevat het totale product meer dan 50% gerecycled polyester bij de kledingstukken, of meer dan 20% gerecycled polyester in het bovenwerk bij Asics hardloopschoenen.

 


 

NEW BALANCE

New Balance is 1 van de nieuwste duurzame hardloop- sportmerken in het assortiment van De Hardloopwinkels die echt in actie is gekomen voor een gezondere planeet.

In 2025 willen ze 100% eco-leer en 50% gerecycled polyester gebruiken in al hun producten. Een nobel streven!

Polyester en leer zijn voor New Balance de twee grootste veroorzakers van klimaatverandering.  Eco-leer vermindert de impact op het milieu binnen de gehele toeleveringsketen, van boerderij tot leerlooierij. Gerecycled polyester maakt ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Kwaliteit is altijd al onderdeel geweest van hun geschiedenis. Ze leren voortdurend nieuwe dingen en verbeteren de aanpak om topkwaliteit, duurzame ontwerpen te maken. Hun portfolio van milieuvriendelijke materialen groeit gestaag, ze zoeken naar manieren om minder materiaal te gebruiken en zetten ze in op meer circulaire systemen zoals reparatie en recycling. 

duurzame sportkleding die voldoet aan de green leaf en het logo draagt is gemaakt van 50% gerecyclede materialen!

Het gerecyclede materiaal dat New balance gebruikt in de kleding en die het Green leaf logo heeft, bevat de volgende milieuvriendelijke materialen:

 

Recycled polyester.

Gemaakt van gerecyclede plastic afval , duurzamer want hiermee wordt gebruik van fossiele grondstoffen en de mileuvervuilende technieken die daarbij komen kijken aanzienlijk verminderd.

 

Organisch katoen

katoen staat in de top 3 van gebruikte materialen bij New Balance. Organische katoen gebruikt in de green leaf producten zijn gemaakt op een milieuvriendelijker manier en zijn gecertificeerd.

 

Tenzel TM by Lenzing

Lyocell is een alternatief voor katoen, een duurzame stof gemaakt van houtpulp. Tenzel is zo'n stof die anders dan katoen veel minder water nodig heeft om te maken en daardoor ook geen pesticiden gebruikt om te groeien. De meest duurzame en beste oplossing voor stoffen die van olie worden gemaakt.

Lees hier meer over de duurzame doelen van New Balance wereldwijd: newbalance.eu/nl/duurzaamheid/

 


 

MIZUNO

Met inmiddels een groot gebruik van gerecyclede materialen in hun hardloopschoenen en duurzame sportkleding is het duurzame sportmerk Mizuno een belangrijke partner van De Hardloopwinkel geworden.

Met Mizuno CREW 21 heeft Mizuno in September 1991 het wereldwijde duurzaamheidsdoel om de planeet te beschermen in gang gezet. Mizuno heeft ingezien dat alle bedrijfsactiviteiten van het merk effect hebben op het milieu. Vanaf April 2021 zijn alle Mizuno duurzaamheids activiteiten daarmee onder MIZUNO CREW 21 toegewezen en wordt dit logo gebruikt bij de aanduiding van gebruik duurzame materialen.

As we are all members of the “crew of the spaceship earth”, we will contribute to social, economic and environmental sustainability, as well as the fulfillment of our relevant activities.

mizuno sustainability

Voor meer informatie over de duurzame hardloopschoenen en duurzame kleding of behaalde doelen van Mizuno klik hier: mizuno.com/en/sustainability

 


 

FUSION

Sinds kort is het duurzame kleding sportmerk FUSION toegevoegd aan de collectie van De Hardloopwinkel, zij sluiten goed aan bij onze duurzaamheidsdoelen en produceert alleen in Europa.

Fusion is een sportmerk dat denkt aan de lange termijn oplossing....

FUSION is een producent en leverancier van compromisloze comfortabele, houdbare, slijtage sterke en functionele duurzame duurzame sportkleding. Ontwikkeld in Denemarken, geproduceerd in de EU. 

Daarnaast zijn alle FUSION producten OEKO-TEX® gecertificeerd. FUSION is een heel andere weg ingeslagen in hun focus op het milieu: namelijk, tegen fashion en tegen overproductie/consumptie.

De ontwikkeling van compromisloze duurzame sportkleding vereist hightech materialen. En deze kunnen niet direct worden gerecycled. Het gevolg is dat FUSION een constante focus heeft op duurzaamheid (lees houdbaarheid). FUSION ontwikkeld producten met een lange levensduur, maakt geen fashion voor de korte termijn, maar werkt constant aan een basisassortiment waar het draait om het verlengen van de levensduur en verbeteren van de functie van de kleding. 

Er worden minder producten ontwikkeld met meer flexibiliteit en combinatiemogelijkheden, onder het motto: koop minder en krijg meer. 

FUSION geloofd in de eenvoud en het vakmanschap om het allemaal zelf te doen. Alles bij de hand hebben is de absolute voorwaarde om producten en materialen continu te kunnen ontwikkelen - testen - aan te passen - kwaliteit te garanderen - en alleen hetgeen te produceren wat klanten nu vragen:


FUSION heeft haar eigen naaiateliers in Litouwen, waar hardwerkende en kwaliteitsbewuste naaisters kleine, flexibele productlijnen runnen, en door haar manier van werken overproduceren zij niet en wordt verspilling voorkomen.

FUSION heeft betrouwbare flexibele leveranciers van haar stoffen binnen de EU. FUSION werkt niet met landen of met leveranciers die actief zijn in landen - zoals bijv. het machtsregime China, waar fundamentele mensenrechten, corruptie, kinderarbeid en onderbetaling aan de orde van de dag zijn.

FUSION verft en breidt ongeveer de helft van haar producten in hun eigen Denemarken. Indien mogelijk wordt het kleurproces uitgevoerd bij lage temperaturen, wat het energieverbruik aanzienlijk vermindert, terwijl de kleur langer blijft glanzen.


FUSION heeft reserveonderdelen op voorraad, zodat de kleding bij slijtage gerepareerd kan worden.

Door in de EU te produceren ontziet FUSION het klimaat van lange transporten uit het verre oosten waarbij zware brandstoffen verbrandt worden.

FUSION staat voor zelf geproduceerde duurzame sportkleding, gemaakt in de EU met een lange levensduur en vele gebruikstoepassingen. Zo krijg je meer voor minder geld en help je overproductie en klimaat schadelijke lange transporten- en productiemethoden te voorkomen.

 

ALLE PRODUCTEN VAN FUSION ZIJN OEKO-TEX® GECERTIFICEERD

STANDARD 100 by OEKO-TEX® gecertificeerd product- Dit betekent dat alle componenten, dus stoffen, draad, transfers, ritsen, elastiek, labels etc. is getest en goedgekeurd in overeenstemming met de standaard en bevat daarom geen schadelijke stoffen. FUSION certificate number: 20170K1267 AITEX"

 


 

STOX ENERGY SOCKS

Met het compressiekousen merk STOX heeft De Hardloopwinkel een nieuw duurzaam sportmerk toegevoegd aan zijn collectie, waarbij uitgegaan wordt van een duurzame relatie voor de lange termijn!

Opgericht in 2015 en met een kantoor in Amsterdam heeft het bedrijf STOX ENERGY zijn roots uit de medische sector. Het bedrijf is opgericht door Casper Disselhoff, de zoon van een Nederlandse vaatchirug.

Waarbij in eerste instantie hoge kwaliteit medische compressie producten werden gemaakt, in samenwerking met meerdere vaatchirurgen. Inmiddels zijn de STOXX ENERGY Socks bekend onder sporters en met name hardlopers vanwege de kwalitatief goede compressie eigenschappen die helpen bij herstel en voorkomen van sportblessures.

STOX hecht grote waarde aan kwaliteit, duurzaamheid en korte transportroutes tijdens het maakproces. Dat is de reden waarom zij hun sokken in Italie produceren met vezels van de beste diervriendelijke merino wol. Met speciale machines die goedgekeurd zijn voor medisch gebruik worden de STOX producten circulair geweven. Dit zorgt voor het effect van compressie, De Merino wol is aangevuld met andere stoffen zoals Dryarn en Polyamide om het functioneel, ademend en duurzaam te maken. 

Het bedrijf volgt stricte productie handleidingen en voorkomt zo overproductie en onnodige verspilling. Ook de verpakkingen van STOX zijn milieuvriendelijk van karton dat is gecertificeerd door the Forest Stewardship Council.

 


Relevante blogs:

Blog: duurzaam ondernemen

Blog: recycle je oude hardloopschoenen

Blog: duurzame hardloopmerken

Blog: wat zijn duurzame hardloop producten?

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 
Klanten beoordelen ons met een 9,2